Suđenje Mladiću
0

Oficir UNPROFOR-a potvrdio da je VRS granatirala i snajperisala civile u Sarajevu

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Visoki oficir UNPROFOR-a, koji je 1993. i 1994. godine službovao u Sarajevu, potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) granatirala i snajperisala civilno stanovništvo.

Dajući iskaz pod pseudonimom RM-163, skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa, svjedok je izjavio da je opsada Sarajeva bila “sredstvo pritiska” VRS-a i političkog rukovodstva s Pala "na bošnjačko vođstvo da prihvati podjelu grada", saopćio je u utorak BIRN - Justice Report.

Napadi na Sarajevo, po svjedoku, bili su “odmazda za napade Armije BiH (ABiH) na drugim područjima”. RM-163 je rekao da je Sarajevsko-romanijski korpus (SRK), koji je sprovodio opsadu, bio pod "strogom kontrolom" komandanta VRS-a, generala Mladića, a vojska disciplinovana i strogo hijerarhijski ustrojena.

Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim napadima artiljerijom i snajperima.

Svjedok RM-163 je imao redovne kontakte s komandantima SRK-a, a učestvovao je i u pregovorima s generalom Mladićem o zoni isključenja teškog oružja oko Sarajeva poslije prve ekplozije na pijaci Markale, 5. februara 1994., u kojoj je poginulo 66, a ranjeno oko 140 osoba. On je bio i akter pregovora koji su doveli do “antisnajperskog” sporazuma u avgustu 1994. godine, navodi se u saopćenju.

Veći dio današnjeg iskaza i unakrsnog ispitivanja RM-163 protekao je iza zatvorenih vrata zbog zaštite njegovog identiteta. Na pitanje Mladićevog branioca Dragana Ivetića, postavljenom na otvorenoj sjednici, da li je znao da je u Sarajevu proizvođeno oružje za ABiH, svjedok je odgovorio da je znao za objekte u kojima su oružje i municija proizvođeni "i kod Bošnjaka i kod Srba", kao i prije rata.

Mladiću, koji je optužen za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, suđenje će se nastaviti 12. decembra, saopćeno je iz BIRN - Justice Report.