Suđenje Ratku Mladiću
2

Mioković: VRS garanatiranjem i snajperskim djelovanjem terorisala civile u Sarajevu

Klix.ba
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Sarajevski policajac Dragan Mioković kazao je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) civile u Sarajevu terorisala granatiranjem i snajperskim djelovanjem.

Mioković, koji je svjedočio uz mjere zaštite lika, ispričao je da je od 1993. do 1995. godine učestvovao u uviđajima “više od 100” eksplozija granata, kao i “stotinjak” snajperskih napada.

“Osim tragičnih posljedica, ovaj vid djelovanja je imao karakteristike tipične za terorizam, za terorisanje stanovništva, ako prihvatimo definiciju terorizma da se postupkom koji se radi izaziva strah i panika radi postizanja nekog vojnog ili političkog cilja”, naglasio je svjedok.

Mioković je rekao da je istragama koje je vodio o više napada u kojima su granate i snajperi ubili i ranili građane Sarajeva bilo utvrđeno da su projektili došli sa položaja VRS-a.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom granatiranja i snajperskog djelovanja po gradu. On se tereti i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok je izjavio da je istragom utvrđeno da su sa položaja VRS-a ispaljene tri granate koje su 8. novembra 1994. u Livanjskoj ulici u Sarajevu ubile troje civila.

Po izjavi Miokovića, i hici koji su 23. novembra 1994. bili ispaljeni na dva tramvaja u centru Sarajeva doletjeli su, po nalazima istrage, sa Grbavice, gdje su bila snajperska gnijezda srpskih snaga. U jednom od tramvaja dvije osobe su bile ranjene, a u drugom je jedan građanin ubijen, a tri ranjena.

Mioković je kazao da je poslije rata, prilikom pretresa zgrada na Grbavici, u jednom neboderu pronašao desetak snajperskih položaja s jasnim pogledom na centar grada. Tužioci su prikazali fotografije načinjene na nekim od lokacija.

Mioković je naveo da su tramvaji u Sarajevu saobraćali “veoma rijetko” tokom primirja, ali da je to trajalo “vrlo kratko” zbog snajperskih napada.

Na pitanje tužiteljke zašto je u izvještajima sa uviđaja pisao da je vatra otvarana sa “agresorskih položaja”, Mioković je odgovorio da je Sarajevo četiri godine bilo pod opsadom.

“Van svake razumne sumnje je da je to činila VRS. Onaj koji napada je napadač. U ratnom kontekstu, izraz agresor je primjereniji nego napadač”, dodao je Mioković.

Mioković je izjavio da je u sarajevskom Centru javne sigurnosti tokom rata radilo “20 do 25 posto ljudi koji nisu bili muslimani”.

Odbrana Mladića svjedoka će unakrsno ispitivati u ponedjeljak, 10. decembra, javio je BIRN Justice Report.