Poražavajući podaci
27

DPC iz Berlina o secesionizmu u BiH: Otvoren u RS-u, prikriven i efikasan u dijelu pod kontrolom HDZ-a

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vijeće za politiku demokratizacije (DPC) iz Berlina provelo je istraživanje javnog mnijenja u šest zemalja zapadnog Balkana o ulozi vanjskih liberalnih aktera u ostvarivanju demokratskih i liberalnih vrijednosti u regionu.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, DPC je za ovo istraživanje tražio sagovornike izvan gradova koji privlače najveći dio pažnje (Sarajevo, Banja Luka, Mostar), da bi se umjesto toga uputili u Stolac, Trebinje i Tuzlu.

"Slika je bila izrazito negativna. Država gubi građane, sa izuzetkom Trebinja, zbog zapošljavanja u susjednom Dubrovniku. Ljudi vide potencijal, ali ne vide izlaz ili potencijal da ga privuku. Čak i nenacionalističke stranke smatraju da više razmišljaju o raspodjeli pozicija nego o agendi za novi društveni ugovor", navodi se u rezultatima istraživanja.

Kako su naveli, nema preostale nade u "međunarodnu zajednicu".

"Regionalno gledano, oslanjanje Zapada na Beograd smatra se lošim za BiH, u smislu nacionalističkih planova, ali i svake nade u demokratsku odgovornost (a kamoli historijski obračun). Postoji frustracija i zbunjenost sve većim zapadnim ulaganjem u primarne korisnike vlastite institucionalizirane nefunkcionalne, neodgovorne vlasti: stranačke lidere", dodaje se u izvještaju.

Ovo je, kako ističu iz DPC-a, ubrzalo nacionalističke agende svih koji ih drže u cijeloj zemlji, kao i separatizam.

"Otvoren u slučaju RS-a, tanko prikriven i efikasan u slučaju područja Hercegovine pod kontrolom HDZ-a i iredentističkih korisnika u susjedstvu opet, otvorenije u slučaju Srbije, ali najenergičnije – iako tobože prijateljski naklonjeno EU iz Zagreba", ističu iz DPC-a.

Zapad se, naglašavaju iz DPC-a, percipira kao odsutni stanodavac u cijeloj BiH, nezainteresovan za živote prosječnih građana.

"Možda će biti posjeta radi fotografisanja, ali nema stalne pažnje na lokalnom nivou. Diplomate će se sastati sa zvaničnicima lokalne samouprave, ali ni oni ni donatori se ne angažuju strateški sa lokalnim civilnim akterima", naglašavaju iz DPC-a.

Nakon četvrt vijeka angažovanja donatora, podcrtavaju iz DPC-a, ne postoji lokalna strategija – donator finansira X ovdje i Y tamo, bez veće ili koordinisane kohezivne slike, što je fenomen širom regiona.

"Sagovornici iz Stoca otkrili su da lokalni gospodari mogu čak i bez posljedica odbiti molbe američkih ambasadora. Slom građanske inicijative na etničkoj osnovi (u ovom slučaju HDZ Hrvata protiv Bošnjaka i Srba) je tu možda najžešći. Zloupotrebe moći od strane industrije ili drugih ekonomskih aktera, obično politički povezanih, bile su evidentne na svakoj stanici. Uprkos zastrašujućem političkom, ekonomskom i društvenom okruženju, i dalje su postojali čvorovi inicijative, pozitivnosti i nade", podcrtavaju iz DPC-a.

Ali u većini aspekata, zaključuju, "vjetrovi s kojima se suočavaju su jaki, a pojedinci i dalje pokušavaju da se angažuju da vide nekoliko saveznika - tako da posljedično razvijaju samodovoljnost gdje je to moguće".

Istraživanje potpisuju Kurt Bassuener, Valery Perry, Toby Vogel i Bodo Weber.