BiH
27

Doniran ležaj za plasiranje katetera za hemodijalizu

Klix.ba
Firma INEL - Med BB Braun donirala je danas ležaj za plasiranje katetera za hemodijalizu Klinici za hemodijalizu, zahvaljujući kojem će biti znatno poboljšana medicinska usluga pacijentima ove Klinike.

Ova kompanija je dugogodišnji partner Klinike za hemodijalizu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i jedna je respekatbilnih firmi u prozvodnji potrošnog materijala za dijalizu i aparata za dijalizu.

"Ove godine naša kompanija obilježava 20-tu godišnjicu postojanja na tržištu Bosne i Hercegovine, te smo u sklopu obilježavanja ovog bitnog datuma željeli smo nagraditi naše dugogodišnje i značajne partnere, među kojima je i Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Kada je u pitanju UKCS doniranjem ovog ležaja želimo doprinijeti poboljšanju uslova liječenja pacijenata i rada medicinskog osoblja", kazao je Marko Tadić, predsjednik Uprave Društva INEL- Med BB Braun.

Da bi pacijent započeo tretman hemodijalize,na Klinici za hemodijalizu se plasira oko 40 katetera za hemodijalizu mjesečno.

"Hronična bubrežna bolest je svjetski zdravstveni problem, s kojim se i mi suočavamo svakodnevno, jer je broj dijaliznih pacijenata enorman.Da bi pacijenti imali dobar tretman moramo imati adekvatnu opremu i pristup pri njihovom liječenju.Krevet koji smo dobili će zasigurno olakšati i poboljšati kvalitetu plasiranja katetera kad imamo neki hitan slučaj", kazala je direktorica Klinike za hemodijalizu,prof.dr. Halima Resić.

Klinika za hemodijalizu predstavlja najveći Centar za hemodijalizu u BiH, sa ukupno 312 pacijenata. S obzirom na činjenicu da hemodijalizna populacija enormno raste na ovoj Klinici se ponovo morala otvoriti četvrta smjena hemodijalize.

Direktorica Internih dislciplina, doc.dr.Nermina Bešlić istakla je važnost donacije gledano sa aspekta pacijenata, kojima je izuzetno bitno saznanje da neko na njih misli i da pokušava olakšati poteškoće s kojima se uslijed oboljenja suočavaju.

"Zahvaljujemo se donatoru na ovoj značajnoj donaciji, te se iskreno nadamo da će takvih lijepih gesti biti i u budućnosti", kazala je doc.dr.Bešlić.