BiH
0

Klinici za plućne bolesti UKCS-a donirano vozilo za prevoz pacijenata

Klix.ba
Klinici za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je donirano vozilo Caddy zahvaljujući kojem će biti olakšan transport ležećih pacijenata, te medicinske opreme i lijekova.

U Sali Instituta za NIR održana je press konferencija, kojoj su prisustvovali direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Damir Aganović, šef Klinike za plućne bolesti, prof. dr. Bakir Mehić, nacionalni koordinator za tuberkulozu FBiH, prof. dr. Hasan Žutić, sekretar Crvenog križa/krsta BiH Branko Leko, te predstavnici Crvenog križa/krsta BiH i UNDP-a koji su osigurali ovu donaciju.

"Svaka donacija je izuzetno važna za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a pogotovo ova, jer je namijenjena za prijevoz naših ležećih pacijenta koji uglavnom zbog prirode bolesti nisu u mogućnosti sami da odu na neki od pregleda. Za nas je ova velika pomoć, jer u prosijeku naša vozila godišnje pređu oko 310.000 kilometara u krugu i van Kliničkog centra“, kazao je prof. dr. Damir Aganović.

Saradnja UNDP-a i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu traje duži period, a među značajnijim projektima su projekat izgradnje odjela za multirezistentnu tuberkulozu, projekat rekonstrukcije BSL 3 laboratorije za dijagnostiku tuberkuloze, koja je već u funkciji, te opremanje jedinice za HIV na Klinici za infektivne bolesti.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta, koji je od velikog značaja za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Želim da se vozilo na najbolji način iskoristi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i bude od koristi pacijentima“, istakao je Branko Leko sekretar Crvenog križa/krsta BiH.

Šef Klinike za plućne bolesti, prof. dr. Bakir Mehić istakao je da je do povećanog broja oboljelih od tuberkuloze došlo po završetku ratnih dejstava, krajem prošlog stoljeća.

"Zahvaljujući predanom radu i saradnji s partnerima, učestalost oboljenja od tuberkuloze danas je skoro dvostruko smanjen u poređenju sa poslijeratnim periodom. Klinika za plućne bolesti dobija i lijekove za tretiranje tuberkuloze od Globalnog fonda, što je od velikog značaja jer se radi o izuzetno opakoj bolesti s velikim postotkom smrtnih ishoda“, kazao je prof. dr. Mehić.

Nacionalni koordinator za tuberkulozu FBiH, prof. dr. Hasan Žutić, kazao je da je ova donacija grant koji je država BiH dobila za tretiranje tuberkuloze, koji je odlično iskorišten za kontrolu ove bolesti.

"Donirano vozilo će, osim korištenja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, biti korišteno i za potrebe odlaska na teren, u cilju otkrivanja i tretiranja tuberkuloze, u rizičnim dijelovima naše zemlje", stakao je prof. dr. Žutić, saopćeno je iz press službe UKCS-a.