BiH
2

TIKA UKCS-u donirala uređaj za urodinamsku procjenu

Klix.ba
Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je aparat za uvođenje urodinamske procjene uroloških pacijenata na Klinici za dječiju hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na konferenciji za novinare, direktor UKCS prof. dr. Damir Aganović kazao je da se će uređaj pomoći djeci sa određenim poteškoćama u funkcionisanju mokraćnog mjehura. On je istakao da je pravovremena i pravilna dijagnostika od izuzetnog značaja, kako bi se na vrijeme i ispravno reagovalo da ne bi došlo do permanentnog i ireverzibilnog oštećenja bubrega što od takvih pacijenata pravi teške bolesnike, trajno vezane za dijalizne centre, pacijente kojima je u određenom momentu neophodna transplatacija bubrega.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Aganović je podsjetio da ovo nije prva donacija TIKA-e u zdravstvenom sektoru i da UKCS sarađuje sa TIKA-om od ranije.

"Posljednjih deset godina pokušavamo nabaviti ovaj uređaj, ali bez uspjeha, jer je uređaj skup", izjavio je Aganović.

Aganović je kazao kako se radi o najmodernijem uređaju, dodavši da Klinički centar želi nastavak saradnje sa TIKA-om u budućnosti.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Šef odjela Dječije hirurgije doc. dr. Adnan Hadžimuratović je otkrio da je UKCS najveći zdravstveni centar koji se bavi liječenjem uroloških bolesti u BiH, dodavši kako je upravo zbog toga važno da ova institucija dobije ovaj uređaj. On je kazao kako se na UKCS-u liječe građani iz cijele BiH, ne samo iz Sarajeva, te poručio da će nastaviti saradnju sa TIKA-om u oblastima zdravstva i obrazovanja.

Šef odjela TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu dr. Mahmut Celik je izrazio saučešće zbog poplava. On je podsjetio da je TIKA, uz naredbe turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, bila među prvim institucijama koje su pomogle žrtvama poplava.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ova donacija će doprinijeti ranom otkriću određenih bolesti. Suze su, kod svih naroda iste boje, tako da ne treba praviti razliku kada je u pitanju bolest, odnosno liječenje. To je nama važno. Ovaj uređaj će se koristiti za liječenje djece", rekao je Celik.

Predsjedništvo TIKA-e je odlučilo obezbijediti Studentskom centru u Sarajevu madrace, deke, jastuke i posteljine, te na ovaj način dati doprinos radu studentskih domova.

Studentski centar Sarajevo je najveća ustanova ovog tipa, koja u svojim smještajnim kapacitetima pruža usluge za oko 2.000 studenata koji dolaze iz raznih gradova i zemalja te svoje znanje i diplome stiču na fakultetima Univerziteta u Sarajevu.