BiH
0

Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju doniran diodni laser za proktologiju

FENA
Općina Centar je Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo donirala aparat diodni laser za proktologiju, vrijedan 53.000 KM.

Tim povodom danas su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i generalni direktor UKCS-a prof.dr. Damir Aganović potpisali Ugovor o donaciji.

Bećirević je kazao da se u budžetu Općine uvijek izdvajaju sredstva za donaciju, a ovaj je aparat već nabavljen i uskoro će biti u funkciji za pacijente.

"Ovakve prezentacije su potrebne da bi i drugi možda mogli pomoći u kupovini aparata. Jeftinije je ulagati u opremu nego liječiti pacijente u inozemstvu. Imamo stručne ljude na Klinici koji svaku operaciju, koja se radi u Evropi, mogu uraditi ukoliko imaju čime to raditi", kazao je Bećirević i dodao da Općina ne pomaže UKCS-u nego bh. građanima da se liječe.

Aganović je zahvalio načelniku Bećireviću i naglasio da je Općina Centar ne samo donator nego i osvjedočeni prijatelj Klinike.

"Općina Centar ima osjećaj za naše potrebe koje nisu pretjerane nego su samo posljedica dobre edukacije i želje za što efikasnijom pomoći pacijentima ne samo u Kantonu Sarajevo, Federaciji nego u čitavoj BiH", kazao je Aganović.

Diodni laser za proktologiju 10w/1470nm je, kako je pojasnio šef Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju mr.sc.dr.Jusuf Šabanović, najnovija tehnologija, koje nema uopće u regionu, a koristi se za liječenje hemoroida i perianalnih fistula.

Šabanović je kazao da oko 80 posto odrasle populacije ima problema s hemoroidima, a veliki procent tih pacijenata zahtijeva hiruršku metodu liječenja. Stare metode su bile teške za pacijente, oporavak dug i težak i s velikim bolovima.

"S ovim novim aparatom radi se o minimalnoj invazivnoj hirurgiji. Stres je minimalan, jako je brz oporavak pacijenta, nema bolova ili su minimalni i veoma brzo su sposobni za posao, što je jako važno za svako društvo", kazao je Šabanović.

Osim hemoroida, dodao je Šabanović, ovim se aparatom liječe i perianalne fistule koje su jako komplicirane. U nekim slučajevima pacijenti budu operirani i po 15 puta, a ne bude očekivanih učinaka.

"Ovim aparatom jednim postupkom možemo na vrlo elegantan način da riješimo problem", kazao je Šabanović, te zahvalio Općini Centar na vrijednoj donaciji i naglasio da će i osoblje i aparat biti na usluzi svim pacijentima ne samo Kantona Sarajevo i Federacije BiH nego Republike Srpske i čitave BiH.

Načelnik Bećirević je već najavio donaciju tri sanitetska vozila. U protekle četiri godine Općina Centar je donirala više od 15 aparata koji su prema specifikaciji najbolji u regionu, u vrijednosti od 540.000 KM.