BiH
16

Općina Centar dodijelila 40.000 KM Općoj bolnici "Abdulah Nakaš"

FENA
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i direktorica Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sebija Izetbegović potpisali su danas protokol o realizaciji granta u iznosu od 40.000 KM koji će Opća bolnica iskoristiti za nabavku neophodne opreme.

Ova sredstva su bila planirana budžetom Općine Centar za ovu godinu.

Na svečanosti u Općoj bolnici, direktorica Sebija Izetbegović zahvalila je načelniku Općine Centar Bećireviću.

"Opća bolnica će potpisivanjem ovog ugovora ući u projekt saradnje s Općinom Centar u vrijednosti od 40.000 KM, koje Općina Centar, posredstvom načelnika Dževada Bećirevića donira Općoj bolnici i mi ćemo u toj vrijednosti nabaviti opremu za hirurško odjeljenje", rekla je Izetbegović.

Načelnik Bećirević objasnio je da je ova saradnja postojala i ranije. Naime, Općina Centar svake godine odvoji određeni iznos sredstava za ono što je najpotrebnije ovoj bolnici.

"Već smo opremili kompletno odjeljenje patologije, porodilište, itd. Ove godine je bio potreban hirurški materijal i mi ovaj iznos od 40.000 KM poklanjamo našim građanima pacijentima, a ne bolnici. Na taj način bolnica može pružiti uslugu pacijentima da ne bi išli da se liječe vani, jer znamo da je liječenje tamo jako skupo", navodi Bećirević i dodaje da se ulaganjem u zdravstvene ustanove u BiH može izbjeći liječenje u inostranstvu.

"Siguran sam da naši doktori mogu uraditi bilo koju operaciju ako imaju potrebna sredstva i instrumente. Mi svake godine poklanjamo aparate ili novčana sredstva za njihov redovan rad, ne samo ovoj bolnici već i Kliničkom centru", objasnio je on.

Na pitanje novinara koliko Općoj bolnici znači ova donacija koju svake godine daje Općina Centar i koliko to pomaže u svakodnevnom radu bolnice, Izetbegović je odgovorila da je s obzirom na tešku ekonomsku situaciju svaka vrsta pomoći dobrodošla.

"Kao što je rekao načelnik Bećirević, Općina Centar svake godine donira 40.000 KM, ne nama već našim pacijentima, i to je ono o čemu mi nastojimo da obavijestimo opću populaciju", rekla je ona i dodala da bolnice, klinički kapaciteti te domovi zdravlja služe da pruže neophodne usluge građanima pacijentima.

"Mi smo ovdje da pomognemo građanstvu i pacijentima i zbog toga ova pomoć znači mnogo jer ćemo uspjeti da kupimo potrebne instrumente i potrošni materijal za operacioni blok", istaknula je Izetbegović.

Poručila je da ono što opća populacija treba da shvati jest da su bolnice uslužna djelatnost i da svi oni koji ulože u zdravstvo ustvari ulažu u zdravlje opće populacije.

"To je novac koji mi ulažemo u bolji ambijent i bolje uslove za liječenje zdravlja pacijenata", zaključila je Izetbegović u izjavi za novinare.