BiH
17

Domovi zdravlja KS rade normalno, danas sastanak s upravom i ministricom

Piše: M. N.
Dom zdravlja u Novom Gradu
Dom zdravlja u Novom Gradu
Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo donio je odluku o obustavi rada zbog, kako su naveli, rušenja statusa zdravstvenih radnika. Ipak, pacijenti jutros mogu normalno obavljati sve preglede jer ljekari rade prema uobičajenom rasporedu.

Kako nam je rekao portparol JU Dom zdravlja KS Arman Šarkić, sa terena nemaju informacija da je u bilo kojem objektu ove ustanove rad obustavljen.

"U 11 sati je zakazan sastanak menadžmenta i predstavnika sindikata radnika kojem bi trebala prisustvovati i kantonalna ministrica zdravstva Emira Tanović Mikulec, nakon čega ćemo znati više informacija", rekao je Šarkić za Klix.ba.

Sindikat doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja KS oglasio se jučer saopćenjem u kojem su rekli da su se odlučili na obustavu rada kako bi zaustavili "one koji zloupotrebljavaju ovakav nakaradni sistem".

"Tragično je što nikoga ne brinu ovakva dešavanja. Mi imamo predispozicije za kvalitetno zdravstvo, ali ga nemamo. Mnogima odgovara ovakvo stanje, jer se na ovaj način bogate. Lažna je slika da pacijent ima sva prava. Dobijanjem tzv. besplatnog lijeka pacijent je na gubitku. Ovakvo stanje odgovara samo onima na vlasti. Umjesto da se stvara kvalitet, mi stvaramo kvantitet nauštrb prvog" ističu iz Sindikata doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Istakli su da ne prihvataju reforme već hoće rekonstrukciju u organizaciji i poslovanju ustanove, a zatim cijelog zdravstvenog sistema.