BiH
0

Neće biti obustave rada u Domovima zdravlja KS

Piše: M. N.
Dom zdravlja u Novom Gradu
Dom zdravlja u Novom Gradu
Na današnjem sastanku koji je održan između menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije ove ustanove te kantonalne ministrice zdravstva Emire Tanović Mikulec, dogovoreno je da ljekari i stomatolozi neće obustavljati rad.

Uvjeti za organizovanje štrajka ili obustave rada nisu bili ispunjeni, a na sastanku je utvrđeno i da su svi na istoj strani, te da im je u interesu da se radi što bolje.

"Sastanak je bio konstruktivan. Konstantovano je da imamo stanovite probleme i pokušat ćemo ih riješiti do septembra koliko to okolnosti budu dozvoljavale", rekao je za Klix.ba Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Predstavnici Sindikata iznijeli su svoje zahtjeve koji se tiču zapošljavanja, esencijalne liste, te odljeva zdravstvenog kadra iz zemlje.

"Tragično je što nikoga ne brinu ovakva dešavanja. Mi imamo predispozicije za kvalitetno zdravstvo, ali ga nemamo. Mnogima odgovara ovakvo stanje, jer se na ovaj način bogate. Lažna je slika da pacijent ima sva prava. Dobijanjem tzv. besplatnog lijeka pacijent je na gubitku. Ovakvo stanje odgovara samo onima na vlasti. Umjesto da se stvara kvalitet, mi stvaramo kvantitet nauštrb prvog" rekli su iz Sindikata u saopćenju.