Komentari (16)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Napisao/la si \"Stan u socijalizmu nije niko dobio džaba nego su firme imale zajednički fond za izgradnju stanova i kreditiranje individualnih objekata (kuća)u koji su se skupljala sredstva iz ličnih dohodaka radnika iz tih firmi.\" Zajednicki fond za izgradnju ne moze se porediti sa onim sto danas imamo. Zajednicki fond nije ostavarivao profit, te je obezbjezivao tacno onoliko novca koliko je potrebno za izgradnju. Jesam li u pravu?
Kako god, stanovi su se DIJELILI. Nisu mogli svi dobiti stanove, jaooo kako strasno... A ko je to jos danas dobio stan??? Ako izuzmemo Brankovica i njemu slicne, ostaje prazna lista. A onaj sistem uprave domovinom je radio na tome da svaka firma doprinosi, a ne da je na gubitku, pa je prema tome, nakon nekog vremena svako kome je bio potreban stan isti i dobio. A ja koliko vidim danjasnja nam uprava nasom Bosnom i hercegovinom ne radi ama bas nista na pokretanju ekonomije, vlastite proizvodnje itd, sve je to vec davno ispricano, i sve isto gledamo od 1995. I naprosto ne mogu da vjerujem da neko moze imati razmisljanje poput NKR, abuzenze, danica. Po njihovom je glupani s parama neka studiraju, a talenti neka propadaju.
E tu si se prevario.Stan u socijalizmu nije niko dobio džaba nego su firme imale zajednički fond za izgradnju stanova i kreditiranje individualnih objekata (kuća)u koji su se skupljala sredstva iz ličnih dohodaka radnika iz tih firmi.Ko je radio u uspješnoj firmi i dobio je stan ili kredit a ko je bio u firmi koja je stvarala gubitke nije ga ni mogao dobiti.Ova nesocijalistička vlast je iskoristila rupe u zakonu pa je država koja nije imala ništa sa tim stanovima te stanove ponovo prodala nekom za certifikate a nekom za živu lovu.Firme koje su kupovale stanove u cijenu metra kvadratnog su morale platiti kompletnu infrastrukturu kao i parkirališta koja danas općine prodaju tajkunima za izgradnju poslovnih prostora.Izuzetak su stanovi solidarnosti (fond formirao Džemal Bijedić) u koji su opet sve firme izdvajale za najugroženije radnike sa puno djece, kao i kadrovski stanovi koji su se obićno dijelili (nepošteno),,podobnim\'\' kadrovima.
I jos da dodam da je situacija ista u svim gradovima koji imaju univerzitet i studentske domove za smjestaj studenata. Vidite svijet je malo veci od Sarajeva.
Prvo posao, a onda stan na kredit od 30 godina, sta ce biti sutra vidjecemo. A ovi sto vec imaju stanove kupili ih za certifikate, a dobili ih djaba u socijalizmu, i sad ih prodaju po \"Bogovskim\" cijenama
porez placas od kad su uveli PDV, a garant si glasao za te koji su ga uveli ili opste ne izlazis na izbore
A mama i tata ti se skolovali u socijalizmu. Da li bi bili skolovani uopste da nije bilo socijalizma?
@abuzenze, potpisujem ! @NKR, potpisujem ! Sta se zale, ionako znaju za sta se muce, dodju u sa, zavrse fakultet pa onda pravac drzavna sluzba i to samo zato jer im nema sela na karti i jer se prodala krava za njihovo studiranje! groznoooo a ti @roxa, na suze si me natjerao hahahahahahah, svaka cast !
treba to sve ukinuti. Ko ne moze da plati , nek ne studira. Dosta vise socijalizma. Prodaj kravu pa u hotel. Dosta sam naplacao poreza za vase zezanje i dzaba studiranje. Neka neko drugi skoluje Sandzak, eto vam Srbije i Beograda, to vam je domovina, nije Bosna.
Danas dom sutra stan i posao.
najbolji je onaj franjevački studentski dom, treba gore probat, najbolji u bih
po preliminarnim rezultatima u studentske domove Bjelave i Nedzarici primljeno je 1800 studenata sto se ne poklapa sa informacijama vjecitog direktora Kadrica,,tako da je ostalo 200 kreveta da ih oni rasprodaju a pare uzmu sebi,,,ja sam nekoliko godina zivio gore i znam kakva je situacija,,pljacka,,pljacka i samo pljacka...
a koja institucija izmiruje obaveze za strane studente? njih je najvise u domovima. sve da se i uplate ovi iznosi nikada se nista nece poduzeti da se promijene kreveti, prozori, tanjiri, kasike, tacne... ima li neko ko nadgleda uslove zivota studenata u domovima? off topic: zasto niko od vas na sa-xu ne pokusava uzeti u razmatranje dobronamjerne komentare o tome da uposlite nekog lektora? mislim, napisati \"milion i 100 hiljada KM\" nema veze sa pravopisom! ili je \"milion (i) sto hiljada KM\" ili je \"1 100 000KM\".
jednom sam papriku filovo svu noc na bjelavama ja brate kad je bilo oprat noz...hala na kraj ulice.
Jao dagle kuca...pa ovo je srednji vijek dole.