Smještaj u Sarajevu
0

Domovi moraju odbiti oko 600 studenata

Sarajevo-x.com
Studentski dom "Bjelave"
Studentski dom "Bjelave"
Početkom nove akademske godine, studenti iz cijele Bosne i Hercegovine uselit će se u studentske domove "Nedžarići" i "Bjelave" u Sarajevu. I ove godine zabilježen je veliki broj prijavljenih kandidata, te je Studentski centar bio prisiljen da odbije nemali broj studenata koji su željeli boraviti u domu.

Emir Kadrić, direktor Studentskog centra Kantona Sarajevo, za naš portal je izjavio da će u domove biti primljeno oko 2.000 kandidata, koliko trenutno ima smještajnih kapaciteta, a ukupan broj prijavljenih iznosio je 2.600.

„Nažalost, naša zemlja još uvijek ne shvata ozbiljno studentsku problematiku. Zemlje Evropske unije imaju od 60 do 100 posto osigurane smještaje za studente, a prema posljednjim informacijama, Kanton Sarajevo ima samo 13, a Federacija BiH 5 posto kapaciteta za smještaj studenata“, objasnio je Kadrić.

On je naglasio da je početak godine obilježen brojnim problemima oko izmirivanja dugovanja kantona prema studentskom centru. Najveći dug ima Srednjebosanski kanton, koji treba da isplati preko 717.000 KM kako bi 680 studenata iz tog kantona moglo nastaviti svoje školovanje. Unsko-sanski kanton za sufinansiranje smještaja studenata dužan je oko 100.000 za posljednja tri mjeseca.

Ukupan dug kantona prema sarajevskim studentskim domovima iznosi milion i 100 hiljada KM, koliko i Studentski centar duguje dobavljačima. Studenti će od 7. do 17. septembra moći preuzeti ključeve svojih soba.