BiH
0

Domazet: Stekli se uslovi da bude usvojen budžet institucija BiH za 2014.

FENA
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Anto Domazet kazao je danas Agenciji Fena da su se stekli uslovi da sutra na sjednici Zastupničkog doma bude usvojen Zakon o budžetu institucija BiH za 2014. godinu.

"Kako je poznato od ranije, Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma ni u dva pokušaja nije uspjela da nađe rješenje za amandman HDZ-a BiH kojim se traži da se na posebnu poziciju kapitalnih ulaganja izdvoji iznos od šest miliona KM sa namjenom kupovine objekata za institucije BiH u Gradu Mostaru. Posljednji zaključak Komisije bio je da se radi o političkom pitanju o kome bi rješenje trebalo tražiti u koordinaciji sa Vijećem ministara BiH", kazao je Domazet.

Očigledno su se, dodao je on, upravo radeći na takav način stvorili uslovi da se za sutrašnju sjednicu Komisije i Zastupničkog doma nađe kompromisno rješenje za taj amandman.

"Moguća rješenja su da se za uključivanje nove stavke po amandmanu HDZ BiH smanje neke pozicije na kapitalnim ulaganjima, direktnim transferima ili tekućim izdacima - kazao je Domazet koji je i član Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH.

Po njegovim riječima, usvajanje budžeta je važno za osiguranje redovnog finansiranja institucija BiH za 2014. godinu, a posebno za ispunjavanje uslova za doznaku pete tranše stand by kredita od MMF u iznosu od 42,5 mil. SDR.