{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usaglašeni amandmani na budžet BiH

S
30.12.2013. u 10:44
3
6
Usaglašeni amandmani na budžet BiH
3
Usaglašeni amandmani na budžet BiH
Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH postigla je jutros dogovor o amandmanima na Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, čime su se stekli uslovi da Predstavnički dom danas u drugom čitanju razmatra prijedlog budžeta BiH za narednu godinu.
Nakon što je prije sedam dana Komisija za finansije i budžet zatražila od Vijeća ministara da se uključi u pronalaženje rješenja za amandmane, Ministarstvo finansija i trezora BiH izvršilo je dodatnu analizu budžeta i konsultovalo se sa budžetskim korisnicima, te izvršilo određene izmjene u budžetskim stavkama.

Za amandmane, koji postaju integralni dio Prijedloga zakona o budžetu glasali su predstavnici SNSD-a, SDP-a, HDZ-a BiH, dok su protiv bili predstavnici SDA.

Usvojenim amandmanima Upravi za indirektno oporezivanje BiH povećan je ukupni budžet za 5,8 miliona KM, a Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH za 1,2 miliona KM, dok je promjena pretrpjela i budžetska stavka za višegodišnja kapitalna ulaganja.

Prema usvojenom amandmanu, stavka za izgradnju objekata za regionalne centre UIO u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli sa 7,3 miliona KM smanjena je na dva miliona, od čega je milion namijenjen za izgradnju regionalnog centra Sarajevo, a milion za regionalni centar u Banjoj Luci.

Usvojeni su i modifikovani amandmani HDZ-a BiH prema kojima se smanjuju članarina BiH u međunarodnim organizacijama za 500.000 KM i isplata obaveza po pravosnažnim sudskim presudama sa šest na pet miliona KM.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma, na prijedlog HDZ-a BiH, usvojila je amandman prema kojem će iz budžeta BiH za 2014. godinu za nabavku objekata za smještaj inistitucija BiH u Mostaru biti izdvojeno pet miliona KM.

Klub poslanika HDZ-a BiH ranije je tražio da za kapitalna ulaganja u Mostaru sa kapitalnih ulaganja u Banjoj Luci bude preusmjereno šest miliona KM, što je bio "kamen spoticanja" u Komisiji za finansije i budžet prilikom ranijeg pokušaja utvrđivanja amandmana na budžet BiH za 2014. godinu.

Predstavnici opozicije u Komisiji Salko Sokolović iz SDA i Darko Babalj iz SDS-a izrazili su protivljenje što se usvojenim amandmanima povećava javna potrošnja.

Babalj je ranije napustio sjednicu Komisije i nije bio na glasanju o amandmanima.

Predstavnik Ministarstva finansija i trezora BiH Ranko Šakota istakao je da smanjenje stavke za isplatu pravosnažnih sudskih presuda neće ugroziti isplatu obaveza BiH po ovom osnovu i da će presude koje budu izvan predviđenog budžetskog okvira biti isplaćene iz tekuće rezerve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: