{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Domazet: Bh. društvo i država su u zamci nedovršenih reformi

F
21.6.2015. u 13:57
14
32
Domazet: Bh. društvo i država su u zamci nedovršenih reformi
14
Domazet: Bh. društvo i država su u zamci nedovršenih reformi
Anto Domazet (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovačko društvo i država su u zamci nedovršenih reformi koje su uvjet izlaska iz krize, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Anto Domazet govoreći na sesiji Kruga 99 o temi "Izazovi reformske agende".
"U ekonomiji BiH danas djeluje nedovršena tranzicija i neizgrađen ekonomski sistem u kojem snage tržišta i poduzetništva pokušavaju da pokrenu razvoj, dok su snage organizirane vladine akcije blokirane i nisu prisutne", pojasnio je.

Takva situacija stvara velike socijalne devijacije u društvu te su najveći vidljivi problemi visoka nezaposlenost, neodrživost javnih usluga u oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja i sigurnosti.

"I na samom početku provođenja reformi, vidimo veoma suprotstavljene stavove različitih aktera u društvu, počevši od vlada, poslodavaca, radnika, sindikata, ugroženih socijalnih grupa i penzionera", kaže Domazet.

Dodaje da se tokom proces reformi mora prihvatiti saradnja s međunarodnim institucijama, kao što su EU, jer BiH upravo teži ka njoj.

"Veoma sam deprimiran što vlastitim snagama nikada nismo mogli napraviti jedan program ekonomskih reformi. Međutim i ova Agenda otvara prostor domaćim akterima da je usklade i naprave primjerenom našim lokalnim uslovima", rekao je Domazet.

Dodao je da će građani BiH osjećati i dobre i loše strane provođenja Agende, jer su reforme neizbježne.

"Svaki dan koji gubimo u ovom procesu je nenadoknadiv, a izražen je u izgubljenim radnim mjestima i prilikama da se aktiviraju nova", upozorio je.

Ključna stvar je, navodi Domazet, da političari iznađu način da vode proces reformi u interesu građana i nađu konsenzus i rješenje da se stvori nova energija u bh. društvu.

"Sjetite se februarskih protesta prošle godine. Pritisci će doći i iz narodnog nezadovoljstva i socijalnog bunta i tada ćemo imati teži i nepovoljniji ambijent za reforme", istakao je.

Zbog toga je, zaključio je Domazet, nužan trenutak u BiH da se demokratskim sredstvima u ozračju saradnje svih aktera započne proces teških reformi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: