vijesti
79

Mujanović: Kada se reforme u BiH sprovedu mnogi političari će nestati sa scene

Piše: Er. M.
Ljerka Marić  i Erol Mujanović
Ljerka Marić i Erol Mujanović
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nedavno je saopćio da je Vijeće ministara BiH spremno zajedno sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama najkasnije do 15. juna predstavi jasno definisanu agendu reformi u BiH.

Zvizdić je tada kazao da će reforme u BiH biti bolne obzirom da mijenjaju dosadašnje obrasce ponašanja, ali i da je potrebna jaka politička volja za sprovođenje reformi.

Od 2006. godine pri Vijeće ministara BiH funkcioniše Direkcija za ekonomsko planiranje kao stalno tijelo koje je zaduženo za planiranje razvojne politike države.

Strateško planiranje razvoja Bosne i Hercegovine u ovom trenutku obuhvata uslove koje zemlja mora da ispuni na putu prijema u članstvo u Evropskoj uniji, a na koje se obavezala potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. U ovom kontekstu je DEP dio tima koji priprema platformu za pregovore i pristupu Evropskoj uniji.

Direktorice Direkcije za ekonomsko planiranje Ljerka Marić kazala je za Klix.ba da je Direkcija imala ulogu u izradi prvog dijela dokumenta, odnosno makroekonomske projekcije, Programa ekonomskih reformi za BiH 2015/17. kao i ulogu koordinatora u izradi kompletnog dokumenta koji se radi u saradnji entiteta i države i dostavlja Evropskoj komisiji.

Ona je istakla da programa ekonomskih reformi je podijeljen na dva dijela i u drugom dijelu BiH je bila u obavezi izraditi i dostaviti Program ekonomskih reformi za BiH za pet oblasti i to fizički kapital, ljudski kapital, bolja industrijska struktura, poslovno okruženje i trgovinska integracija ), na što je Evropska komisija dala ocjenu, dok drugi dio Programa predstavlja akcioni plan dokumenta Zapošljavanje i ekonomski rast, SEE 2020-Jobs and Prosperity.

"Uglavnom se traži od BiH preciznije određivanje i provođenje strukturnih reformi sa mjerama i nosiocima, a problem za provođenje reformi za BiH predstavljaju i nedostatna financijska sredstva proračunska ili iz drugih izvora, od međunarodnih financijskih institucija,bilateralnih donatora i kreditora, IPA II i drugih. Ove godine će se nastaviti sa izradom ERP 2016/18. te će se se i na taj način moći pratiti dinamika u provođenju reformi u BiH", kazala je Markić.

BiH prvi put ima podršku međunarodne zajednice

Analitičar u oblasti ekonomije i menadžmenta Erol Mujanović kazao je da u kontekstu Sporazuma za rast i zapošljavanje (SZR) reforme neće biti ništa više ili manje lake za sprovesti nego neke druge prethodno sprovedene ili slične reforme koje su sprovedene u zemljama u okruženju.

"One su neophodne i donijet će mnoge koristi tako da zaista treba posmatrati ovaj proces iz malo dugoročnije perspektive i fokusirati se na dobre i pozitivne stvari u svakodnevnici građana koje se mogu postići. Preduslov za promjene je da ih građani BiH usvoje i posmatraju kao svoje a ne kao neki proces za koji su zaduženi stranci i koji će sprovesti stranci, jer neće. Sam dokument može i treba biti dopunjen u narednom periodu i recimo da predstavlja zdrav okvir za oblasti koje treba hitno reformisati da bi se ekonomija pokrenula sa mrtve tačke", rekao je Mujanović.

On je dodao da karakteristika ovog paketa mjera jeste da prvi put u dugo vremena BiH ima ogromnu podršku cijele međunarodne zajednice i članica EU, a vlasti u Briselu su spremne na svaki naš korak prema njima napraviti dva koraka prema BiH i pružiti nam ruku.

"Ovu priliku treba iskorisititi bez previše filozofiranja i gubljenja vremena jer neće predugo trajati i pitanje je da li će se i kada opet ponoviti zbog velikog broja žarišta u svijetu koje razvijenim zemljama odvlače pažnju i resurse", kazao je Mujanović.

Mujanović smatra da drugi preduslov za uspješnost sprovođenja ovih mjera jeste da se djeluje na više polja istvoremeno jer ekonomija je poput sistema spojenih posuda i nemoguće je djelovati u jednoj ili dvije važne oblasti, a zanemariti sve druge.

"Konkretno, ako se fokusiramo na razvoj vještina kod mladih ljudi na tržištu rada kako bismo im pomogli da lakše našu posao, uspjeh će biti postignut jedino ako se i sprovedu određene mjere koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta koja će biti ponuđena tim mladim ljudima. U suprotnom dobićeno mlade ljude sa poboljšanim vještinama ali koji i dalje uglavnom nemaju posao", rekao je Mujanović.

Političke volje nema, refome treba nametnuti

Istakao je da reforme neće biti lako sprovesti, ali da će biti puno teže ako se ništa ne napravi po tom pitanju i pri tome misleći i na kupovnu moć i životni standard svih građana BiH koji imaju direktan interes da se ovaj paket mjera što prije sprovede.

Mujanoviće je kazao da u BiH uglavnom ne postoji politička volja za reformama, ali da je to razumljivo jer kada se ove reforme sprovedu, kao i neke druge u sektoru pravosuđa, mnogi političari će nestati sa scene.

"Mislim da smo ovoj situaciji bliži nego što mislimo. Kao što vidite svaki put kada se dođe do tačke kada nakon priče treba djelovati i poboljšati ekonomiju desi se nova politička kriza i ekonomske reforme se zakoče ili uspore. To je isprobani model manipulacije i pokušavanaja dizanja tenzija da bi se sklonio fokus sa suštine problema", smatra Mujanović.

Na kraju je dodao da status quo u potpunosti odgovara velikom broju političara koji su deklarativno za promjene i približavanje EU, a u praksi su apsolutno protiv.

"Tako da narod je taj koji treba da pokrene i zahtjeva talas reformi, a posao političara je onda da se te reforme sprovedu. Ako čekamo da politička volja za reformama sama dođe proći će život, tako reforme treba nametnuti. Pošto to neće uraditi stranci preostaje onda mašina zvana glasačko tijelo koja to treba da uradi", zaključio je Mujanović.