BiH
0

Dom zdravlja KS: Neargumentovane tvrdnje direktora ZZO-a Kenana Crnkića

FENA
Povodom jučerašnje pres-konferencije Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo na kojoj se, između ostalog, govorilo o „brojnim nepravilnostima u prepisivanju recepata, te suspenziji tri ljekara JU Dom zdravlja KS-a i borbi protiv sistemske korupcije u zdravstvu i farnaceutske mafije“ Vijeće JU Dom zdravlja KS-a donijelo je danas, na vanrednoj sjednici, nekoliko zaključaka.

Stručno vijeće JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo smatra da javni istup direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a putem pres-konferencije, tokom koje su za navodnu "zloupotrebu" prozvani i suspendovani ljekari JU Dom zdravlja KS-a bez prethodne provjere i saradnje s menadžmentom te ustanove, nije adekvatan način rješavanja navedenih problema u sistemu zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

U saopćenju za javnost Stručno vijeće navodi da je "Javna ustanova Dom zdravlja KS-a ustanova koja podržava stručnost, rad, red i disciplinu, pa samim tim i borbu protiv korupcije, ali na način da se prethodno jasno i nedvosmisleno utvrde eventualne nedozvoljene radnje i pokrenu zakonom predviđene mjere protiv počionica takvih radnji".

"S tim u vezi, ističemo da ćemo istrajati u preduzimanju svih potrebnih radnji na utvrđivanju istine, ali isto tako i na utvrđivanju odgovornosti za nedokazane i neargumentovane tvrdnje koje su nanijele veliku štetu ugledu Ustanove kao i pojedinaca koji u njoj rade.

Stojimo kod toga da sve ustanove trebaju sinergijski djelovati u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite stanovnika Kantona Sarajevo, a ne podrivati međusobno povjerenje putem ishitrenih i optužujućih istupa u javnosti", kaže se u saopćenju Stručnog vijeća JU Dom zdravlja KS-a.

Podržava se, kako se ističe, generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo da hitno organizuje sastanak s ministrom zdravstva Kantona Sarajevo i direktorom ZZOKS u cilju razmatranja prethodnih događaja i analize stanja, a radi utvrđivanja istinitosti navoda direktora ZZOKS i informisanja javnosti o istom.

Jedan od zaključaka je da se formira komisija u čijem će sastavu biti stručna lica iz Ustanove ali i drugih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo čiji je zadatak da izvrši uvid u medicinsku dokumentaciju na terenu s ciljem utvrđivanja tačnosti navoda direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a, te da analizira praksu propisivanja recepata u Ustanovi.

Problem je, kako navodi Stručno vijeće JU Dom zdravlja KS, "vezan za datum 16. januar 2013. godine, a ova ustanova je već uradila detaljnu analizu razloga izdavanja većeg broja recepata s tim datumom".

"Zaključeno je da su svi ljekari pisali taj datum u cilju uštede recepata i bijelih kodova, a de facto nisu svi izdati u istom danu. Što je najvažnije, utvrđeno je da su svi recepti realizovani, što znači da su ih pacijenti iskoristili u cilju svoje zdravstvene zaštite. Dakle, nisu utvrđene bilo kakve koruptivne radnje, niti zloupotreba radnih obaveza, kao ni medicinske etike. Kao Ustanova i dalje ćemo podržavati sve oblike borbe protiv korupcije, ali isto tako štititi interese korisnika zdravstvenih usluga, a posebno štititi dignitet zdravstvenih radnika i Ustanove", navodi se u saopćenju za javnost koje potpisuje Stručno vijeće JU Dom zdravlja KS-a.