{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnkić: Tri ljekara suspendirana zbog sumnje na zluopotrebu recepata

F
5.3.2014. u 13:54
343
172
Crnkić: Tri ljekara suspendirana zbog sumnje na zluopotrebu recepata
343
Crnkić: Tri ljekara suspendirana zbog sumnje na zluopotrebu recepata
Kenan Crnkić (Foto: Klix.ba)
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Kenan Crnkić potvrdio je danas novinarima da je komisija koja radi na utvrđivanje evenutalnih nepravilnosti odnosno odstupanja i zloupotreba u propisivanju recepata kod tri ljekara zaposlena u domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo uočila nepravilnosti u radu, a nadležnim institucijama i organima dostavljeni su relevantni podaci i materijalni dokazi radi daljeg postupanja.
"Doktorica inicijala F.Z.S., zaposlena u Domu zdravlja Vogošća je za jedan dan, 16. januara propisala 751 recept i pregledala 244 pacijenta. O.K.S. zaposlena u Dom zdravlja Novi Grad izdala je 749 recepata i pregledala 212 pacijenata, a K.R. zaposlena u Domu zdravlja Centar propisala je 650 recepata i pregledala 205 pacijenata", rekao je Crnkić na vanrednoj pres konferenciji i precizirao da su ti ljekari suspendirani.

Frapantan je, kaže, podatak da trošak propisanih recepata (više od 11.000 KM) na analizirane datume, za svaku od pobrojanih, predstavlja iznos od njihovih sedam prosječnih neto plata. Uočeni su recepti na kojima su korigovani datumi. Konstatirano je i to da je 16. januara jedan ljekar svakih 30- 40 sekundi propisivao recept i za manje od 2 minute pregledao pacijente.

Crnkić je pojasnio da je 16. januar bio zadnji dan kad su se mogli koristiti tzv. “bijeli kodovi”. Nakon toga su u primjeni mogli biti samo "rozi kodovi" koji su uvedeni upravo s ciljem snažnije kontrole propisivanja i sprječavanja stvaranja zaliha recepata i kodova, ali i sprječavanja priča kako nema dovoljno recepata u pojedinim ambulantama.

"Time se u kontinuitetu vršio pritisak na Zavod da dodjeljuje više recepata i kodova nego što je to zaista potrebno. Spomenuti doktori recept su vjerovatno držani 'u šteku' i 16. januara se iskorišteni da ne propadnu", dodao je Crnkić.

Značajno povećanje troškova lijekova najveći je pojedinačni udio u gubitku u poslovanju Zavoda za zdravstveno osiguranje KS za 2013. godinu u ukupnom iznosu od 14 miliona KM i to za čitavih 7,5 miliona KM više od planiranih izdvajanja.

U današnjem susretu s novinarima Crnkić je kazao da je ovo prva faza kontrolnog procesa u sektoru zdravstva. U procesu je formiranja i druge komisije koje će imati jasne i precizne zadatke za utvrđivanje eventualno drugih postupanja koja su protivna dobrim poslovnim praksama i važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: