BiH
6

Dom naroda usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca, ispunjen jedan uvjet za MONEYVAL

Piše: J. H.
Dom naroda PSBiH (Foto: Klix.ba)
Dom naroda PSBiH (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj sjedinici Doma naroda Parlamenta BiH našle su se dvije tačke koje se direkto tiču stavljanja naše zemlje na crnu listu Komiteta eksperata Vijeća Evrope za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Ognjen Tadić, delegat iz Srpske demokratske stranke u Domu naroda, zatražio je da se dvije tačke koje se odnose se na zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, skinu sa dnevnog reda.

Međutim, za ovaj prijedlog glasala su tek dva delegata dok ih je 12 bilo protiv. Tadićev prijedlog nije imao ni entitetsku većinu tako da je prijedlog odbačen.

Usvajanje dva navedena dva Prijedloga zakona uslov je Komiteta eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) kako Globalna organizacija u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma - FATF našu državu ne bi stavila na crnu listu zemalja nesigurnih za finansijske transakcije poput Irana ili Sjeverne Koreje.

Delegati Doma naroda glasali su da se zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti razmatra po hitnom postupku. Nakon što nije bilo prijavljenih za raspravu, uslijedilo je glasanje.

Prijedlog zakona je usvojen sa 12 glasova za dok je jedan delegat bio suzdržan.

Uslijedila je pauza koju je zatražio Klub Bošnjaka u Domu naroda.

Nakon ovoga, uslijedit će rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji je jedan od uslova Moneyvala da se BiH ne nađe na crnoj listi zemalja.