BiH
0

Dom naroda PSBiH podržao principe Prijedloga zakona o carinskoj tarifi

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržao principe Prijedloga zakona o carinskoj tarifi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, osnovni razlog za njegovo donošenje jest da se izvrši usklađivanje važećeg Zakona o carinskoj tarifi BiH s odgovarajućim evropskim propisima, odnosno s Uredbom Vijeća (ECC) koja se odnosi na tarifnu i statističku nomenklaturu i na zajedničku carinsku tarifu.

Delegati su danas usvojili nekoliko izvještaja među kojima su Godišnji i Finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2011. godinu.

Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obavezuje da sačini program mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih i finansijskih pojava na koje u svom izvještaju ukazuje CBBiH.

Dom naroda usvojio je i Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2011. godini; Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije u BiH za 2011.; Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljuska prava BiH, te Izvještaj o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH za period 2005.- 2010. godine.

Delegati su primili k znanju Informaciju o uspostavljanju funkcija i struktura decentraliziranog sistema upravljanja (DIS) Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA). Informacija pokazuje prisutne probleme i kašnjenje u procesu uspostave DIS-a.

Usvojeni su i zaključci koje je predložila nadležna parlamentarna komisija u kojima se navodi da je stalno kašnjenje i prolongiranje rokova uzrokovalo da BiH s vodeće pozicije dođe na zaleđe zemalja regiona po napretku u uspostavljanju DIS-a.

Od svih institucija uključenih u proces uspostavljanja DIS-a traži se dalje angažiranje radi što bržeg i efikasnijeg uspostavljanja ovog sistema, jedan je od zaključaka.

Dom naroda produžio je mandat Istražnoj komisiji za provjeru zakonitosti procesa uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme za tri mjeseca te je dao saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.