BiH
232

Dr. Džanić nakon otkaza: Ostat ću u Srebrenici bez obzira na sve

Piše: J. H.
Dr. Nermin Džanić
Dr. Nermin Džanić
Dr. Nermin Džanić, jedini Bošnjak koji je radio u Domu zdravlja u Srebrenici, danas je dobio otkaz. Kako kaže, ovom se nije nadao.

Od februara, dr. Džaniću je konstantno produžavan ugovor. Smjenom direktorice Ljiljane Ivančić i dolaskom novog direktora Nenada Miloševića, ugovor mu nije produžen.

"Moj otkaz su obrazložili objektivnim nepostojanjem potrebe za ljekarima, time da nemam tim porodične medicine i dovoljno pacijenata. Ja sam strašno razočaran. Ako za mene nema mjesta, pitam se kako ima za nekog sa manjom stručnom spremom", kaže Džanić za portal Klix.ba.

U ovom Domu zdravlja rade osobe, kaže naš sagovornik, koje nemaju veze sa medicinom i liječenjem.

"Neki čak ne dolaze na posao. Po raznim linijama su ljudi ovdje zapošljavani", dodaje Džanić. Iako je mogao dobiti posao u Sarajevu, on se ipak odlučio vratiti u Srebrenicu i tamo početi raditi.

"Ovo mi je bio prvi, a namjeravao sam da bude i posljednji posao. Ja i dalje želim ovdje ostati i raditi. Kako će i šta će biti dalje, stvarno ne znam", kaže Džanić.

ovom odlukom razočaran je i Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica.

"Dom zdravlja u Srebrenici je preduzeće za koje se SNSD bori više nego za bilo koje drugo. I ovaj put v. d. direktora Nenad Milošević je SNSD-ova osoba koja je posegla za mjerama uštede i, umjesto nemedicinskog osoblja koje je ta partija udomila u proteklom periodu, on je otpustio jedinog ljekara Bošnjaka. Mene i sve probosanske snage unutar Skupštine Opštine je to razočaralo", kazao je Duraković za Klix.ba.

On je dodao da će učiniti sve da se Džanić ponovo zaposli u ovu instituciju.

"Ovo je jedna nakaradna odluka direktora. Pravi fatalnu grešku po političkom naređenju i otpušta jednog ljekara koji je neophodan Domu zdravlja. Ako pitate Nenada Miloševića da li mu treba ljekara, on će reći da mu trebaju trojica, a ne jedan", kaže Duraković.

Naš sagovornik ovo vidi kao još jedan vid institucionalne represije i "pokazivanja mišića" SNSD-a nad Bošnjacima.

"Taj Dom zdravlja je dom za udomljavanje nekih političkih proizvoda i kadrova SNSD-a i to ne može tako. Dom zdravlja pripada građanima i nije ničija babovina. Ili ćemo napraviti takvu instituciju ili je nećemo imati. Poslije Bajrama ćemo poduzeti konkretnije korake", kazao je Duraković te obećao kako će Džanić ponovo raditi kao ljekar u Domu zdravlja u Srebrenici.