Veliki problem
172

Dok se političari prepucavaju, Lukavčani konzumiraju vodu od koje mogu teško oboljeti

Piše: A. K.
Lukavac
Lukavac
Voda kojom se snabdijevaju građani Lukavca već godinama nije za piće. Posljednje fizičko-hemijske analize vode iz Centralnog vodovoda koje su urađene u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (TK), uz neodgovarajuću mutnoću pokazale su i prisustvo mangana i željeza u količinama opasnim po ljudsko zdravlje.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo TK, u augustu ove godine za Javno komunalno preduzeće (JKP) Rad iz Lukavca urađeno je šest fizičko-hemijskih analiza vode iz Centralnog vodovoda, a rezultati nisu zadovoljili važeće zakonske propise u pogledu neodgovarajuće mutnoće i većeg sadržaja mangana.

"Također, 6. septembra je urađena još jedna analiza koja nije zadovoljavala u pogledu mutnoće, željeza i mangana", kazala je za Klix.ba mr.ph.sci. Nermina Hasanbašić, stručna saradnica u Hemijskom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo TK.

Zbog ove situacije, sanitarni inspektor Općine Lukavac izdao je rješenje o zabrani konzumiranja vode za piće iz Centralnog vodovoda koje je još uvijek na snazi.

Moguća oboljenja

Konzumiranje lukavačke vode za piće, prema riječima Hasanbašić, trenutno ne izaziva vidljive posljedice.

"Međutim, dužom konzumacijom može izazvati negativne posljedice po zdravlje, a one se ogledaju u bolestima koje su slične Parkinsonovoj. Veći sadržaj mangana smanjuje funkciju jetre i akumulira se u jetri i mozgu, nakon čega izaziva neurološke abnormalnosti, djeluje na centralni nervni sistem, izaziva glavobolju, gubitak orijentacije, pamćenja, nesanicu i slično", upozorila je Hasanbašić.

Uzorkovanje vode iz Centralnog vodovoda ponovo je izvršeno, a Hasanbašić je dodala da se trenutno vrše određene analize, čiji će rezultati biti poznati naknadno.

Načelnik Općine Lukavac Edin Delić u razgovoru za Klix.ba je kazao da lukavačka voda nije za piće već duži niz godina te da je rješavanju ovog problema potrebno ozbiljno pristupiti.

Kao jedan od najboljih načina Delić vidi u postavljanju novih filtera koji bi omogućili dodatno pročišćavanje vode koja se Lukavčanima doprema iz Hidroakumulacije jezera Modrac.

"Prioritetan projekat na kojem radimo je vodosnabdijevanje Lukavca. Mi smo u ovom trenutku oslonjeni na GIKIL onakav kakav jeste i vodu iz jezera Modrac. Uskoro ćemo ponuditi viziju tehničkog rješenja koja će se bazirati na nečemu što je slično onome što je u Tuzli urađeno. U međuvremenu se moramo nositi s posljedicama trenutog stanja", istakao je Delić te dodao:

"Pokušavamo podići nivo filtriranja vode koliko god je moguće, a zagađenje jezera Modrac i način rada GIKIL-a je poznat društveni problem i Općina u ovom trenutku nema neki mehanizam za brzu reakciju. Mi smo u vodosnabdijevanju mještanima pomagali koliko smo mogli."

Kvalitetna voda tek za nekoliko godina

Pred općinskim strukturama Lukavca je izuzetno složena procedura, a rezultati realizacije projekta mogli bi se osjetiti tek za nekoliko godina.

"Ovo je projekat koji će za realizaciju uzeti nekoliko godina. Prvo moramo odabrati najbolju i konačnu varijantu. Već smo pred kraj tog postupka. Nakon toga potrebno je izraditi pretprojektnu dokumentaciju, studiju izvodljivosti te osigurati finansijska sredstva. Već sam razgovarao s predstavnicima EBRD-a o modalitetima finansiranja tog projekta te građane molim da imaju strpljenja", ističe Delić.

Gledajući optimistične prognoze, Lukavčani bi kvalitetnu pitku vodu mogli imati za tri godine, ukoliko političke trzavice koje vladaju na području ove općine ne budu imale uticaja.

"Ukoliko to i ne riješimo za tri godine, imat ćemo poredane sve elemente. Naravno, mnogo toga zavisi i od političke situacije, odnosno Općinskog vijeća. Sutra imamo sjednicu sa koje su skinuta dva vrlo važna dokumenta, odnosno Odluka o pokretanju postupka izrade razvoja općine i Odluka o izradi regulacionog plana. To su dva temeljna dokumenta koja trebaju obraditi veoma važna pitanja, pa i ovo o kojem govorimo. U toj konstalaciji odnosa, očekujem da stranke, bez obzira kojoj grupaciji pripadale, neće ta pitanja, kao što su pitanja pitke vode, gledati kroz političke prizme i da nećemo to doživljavati kao projekte jednih, drugih ili trećih. Ukoliko uspijemo taj konsenzus postići, ne u smislu da idemo u taj projekat, već da idemo u najbolja rješenja i izvore finansiranja, mislim da ćemo biti u poziciji da taj problem riješimo", zaključio je Delić.

A dok političke igre traju, građani Lukavca imaju dvije solucije - kupovati flaširanu vodu ili konzumirati onu iz Centralnog vodovoda uz rizik od nastanka posljedica po zdravlje.

Vezani članci