BiH
305

Dogovor javnih emitera: "Medijski porez" spasit će Javni RTV servis BiH

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Promjenom sistema naplate prihoda tako što će se izbaciti RTV taksa a uvesti tzv."medijski porez", naznaka je rješenja i boljih dana u cilju stabilizacije Javnog RTV servisa BiH. Ukoliko se usvoji, "medijski porez" plaćali bi svi građani, u visino koja će zavisiti od ličnih primanja.

Odbor Јavnog radio-televizijskog sistema BiH juče je jednoglasno usvojio model naplate RTV takse putem direktnih poreza, tzv. "medijskog poreza". To podrazumijeva saglasnost za formiranje posebnog fonda iz kojeg bi se finansirali javni emiteri u BiH.

U narednom periodu trebale bi uslijediti izmjene Zakona na svim nivoima u BiH. Riječ je o uvođenju tzv. "finskog modela" finansiranja, koji se posljednjih godina pokazao veoma efikasnim.

"Suština je da bi se izdvajao određeni procenat od primanja svih građana za finansiranje javnih servisa. Prednost tog modela je što ima kvalitetan obuhvat u smislu pokrivanja većeg broja stanovnika. Ovaj sistem naplate je socijalno osjetljiv, što znači da oni koji imaju manja primanja platit će manje, a oni koji imaju veća primanja, morat će platiti veću taksu. To je u odnosu na sadašnji model naplate dosta pravedniji sistem", kazao je za Klix.ba Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Za sada postoje opcije da se uspostavi jedan model, koji bi značio određivanje jednog procenta za sve, tako da bi svi građani koji imaju redovna primanja izdvajali određena sredstva za RTV taksu. U skladu sa zakonskim odredbama socijalne kategorije bi vjerovatno bile oslobođenje plaćanja.

Druga ideja je da se uspostave dva procenta, i to veći procenat za one sa većim primanjima, a manji procenat za građane koji imaju niža primanja.

Usvojena inicijativa za novi model naplate i početni elaborat proslijeđeni su Vijeću ministara BiH.

"Prvo bi trebale uslijediti izmjene zakona na državnom nivou, koji tretira javne servise, a nakon toga bi se išlo na izmjene zakona na entitetskom nivou", kazao je Karamehmedović.

On dodaje da se BHRT trenutno nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji, te im je svaki mjesec kritičan, zbog čega apeluju na što hitniju proceduru izmjena Zakona, kako bi se pristupilo novom modelu naplate takse.

"Iako smo na kraju februara mi još uvijek nemamo dovoljno sredstava da isplatimo neto plaću za mjesec januar. Sa trenutnim načinom naplate takse mi ne možemo izdržati ni do juna mjeseca. Ukoliko postoji politička volja, mi smatramo da se u što kraćem roku sve to može ostvariti. S druge strane poznavajući sporost zakonodavnih institucija BiH, teško je očekivati da će se to sprovesti do kraja juna", naglašava Karamehmedović.

Postoji i prijedlog da se promijeni način raspodjele sredstava od naplate "medijskog poreza", tako da bi BHRT-u pripadalo 40 posto, a po 30 posto entitetskim javnim emiterima.

U međuvremenu je potrebno napraviti sistem otplate međusobnih dugovanja unutar sistema članica Javnog RTV servisa. To je neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti novoj raspodjeli naplate po principu 40:30:30.

"Početak otplate dugova unutar sistema članica Javnog servisa trebao bi početi sa prvim mjesecom naplate takse po novom modelu, odnosno kada se ostvari mogućnost stabilizacije finansiranja. Također postoji opcija da velike sportske događaje, koje trenutno prenosi BHRT, u budućnosti radimo zajedno sa entitetskim emiterima, s istom podjelom troškova kao i po sistemu naplate takse po novom modelu", zaključio je Karamehmedović u razgovoru za Klix.ba

Jedan od dogovora koji su emiteri postigli je i pristupanje zajedničkoj reorganizaciji kadrova kod svih emitera, gdje će se vidjeti koje su stvarne potrebe.