Na trasi pruge, u dužini 6-7 km
0

Dogovara se izgradnja biciklističke staze Sarajevo - Pale

Sarajevo-x.com
Na današnjem sastanku načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića sa slovenskim ambasadorom u našoj zemlji Andrejem Grasselijem i načelnikom Opštine Istočni Stari Grad Boje Gašanovića te poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Fehima Škaljića te načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Pale Miloša Jovanovića razgovaralo se o mogućnosti sanacije i rekonstrukcije trase pruge Sarajevo - Pale.

Na potezu od stare željezničke stanice na Bistriku do stare željezničke stanice na Palama bila bi izgrađena biciklistička staza. Kao potencijalni investitor za ovaj projekat pojavila se Republika Slovenija, što je ambasador Graselli potvrdio tokom današnjeg susreta.

"Ovaj projekat bio bi još jedan primjer dobre međuopćinske, ali i međuentitetske saradnje između Starog Grada, Istočnog Starog Grada i Pala", istakao je načelnik Gašanović.

Govoreći o trenutnom stanju ove lokacije, sagovornici su se usaglasili da pruge već odavno nema, a pored toga u lošem stanju su i neki od mostova na ovom potezu, kao i pojedini tuneli gdje je došlo do urušavanja. Načelnik Hadžibajrić je naglasio da bi, pored asfaltiranja, bilo potrebno uraditi nasipanje tampona, popravku potpornih zidova i mostova.

"Naše tri općine će uraditi predmjere ove lokacije na svom dijelu teritorije, uz podatke o širini, dužini, te stanju tunela i mostova. Mi preuzimamo obavezu da napravimo jedinstveni dopis u ime sve tri općine i uputimo ga prema Ambasadi Republike Slovenije u BiH u cilju obezbjeđenja investitora", zaključio je Hadžibajrić.

Podsjetivši da je ova pruga ugašena 1978. godine, Miloš Jovanović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Pale, istakao je da je ovo jedan od turističkih projekata koje u Opštini Pale najviše potenciraju.

"Izgradnja biciklističke staze je prva faza, a u perspektivi je izgradnja turističke pruge", istakao je Jovanović.

Ukoliko dođe do realizacije ovog projekta i izgradnje biciklističke staze, tada bismo, u regionalnom smislu, imali najbolju biciklističku stazu koja bi se, između ostalog mogla koristiti i za organizaciju brojnih takmičenja, mišljenje je Fehima Škaljića.

Procjenjuje se da je dužina trase od Općine Stari Grad do Opštine Pale oko 6-7 km. Kako se radi o međuentitetskoj saradnji, otvaraju se mogućnosti apliciranja pristupnim evropskim fondovima za zajedničke projekte, kako bi se obezbijedila dodatna sredstva. Dogovoreni koraci trebali bi biti relizovani do sredine maja, kada će Općina Stari Grad uputiti potrebnu dokumentaciju Ambasadi Republike Slovenije u BiH, nakon čega će se znati više o budućnosti ovoga projekta.