Narodna skupština RS-a
11

Dodikova sjednica za izglasavanje vitalnog interesa RS-a zakazana za ponedjeljak

I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će 16. posebna sjednica Narodne skupštine bude održana u ponedjeljak, 7.9.2020. godine sa početkom u 9 sati.
Riječ je o odgovoru na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za izglasavanje vitalnog interesa RS-a.

Posebnu sjednicu zatražio je Dodik koji je odluku o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) iz SAD-a, usvojenu bez konsenzusa 27. augusta na sjednici Predsjedništva BiH, proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS-a.

Naime, potpisivanje memoranduma sa jednom od najeminentnijig svjetskih organizacija koja se bavi praćenjem izbornih procesa u mnogim državama svijeta Dodik je blokirao pod plaštom tvrdnji da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces naše države.

Kolegijum NSRS-a je tako na osnovu Dodikovog zahtjeva utvrdio Prijedlog dnevnog reda 16. posebne sjednice koji glasi:

1. Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) broj: 01-50-1-2516-10/20, bez konsenzusa usvojene na 15. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. avgusta 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

NSRS bi njegov stav trebala potvrditi dvotrećinskog većinom.