Poruke iz Beograda
74

Dodik: Već mogu proglasiti pobjedu, a Srbija se neće miješati u izbore u BiH

SRNA
(Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da se Srbija neće miješati u izbore u Bosni i Hercegovini niti je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić spreman da to čini.

Dodik je nakon sastanka s Vučićem rekao da "misli da je to dobra mjera, te naglasio da bi on već ovog trenutka mogao da proglasi pobjedu za člana Predsjedništva BiH".

"Srbija želi fer i poštene izbore, što sam mogao da čujem od predsjednika Vučića, i zainteresovana je da rezultati budu brzo sprovedeni", rekao je Dodik.

Predsjednik RS istakao je da svi relevantni pokazatelji govore da bi mogao i ovog trenutka da proglasi pobjedu na izborima, te da to "treba samo tehnički završiti i doći do 7. oktobra, kada će se to vidjeti na najbolji način".

Dodik je rekao da očekuje apsolutnu pobjedu na svim pozicijama, ne samo za sebe kao člana Predsjedništva BiH, nego i za Željku Cvijanović kao predsjednicu Republike Srpske.

Interes Vučića za Izborni zakon u BiH

"Ona je pokazala značajno umijeće i odgovornost prema srpskom narodu i Republici Srpskoj, kao i umijeće u komunikaciji sa faktorima koji su odlučivali u procesima u BiH, prije svega evropskim, da na najbolji mogući način pozicionira i brani RS. Vjerujem da će to narod prepoznati", rekao je Dodik.

On je naglasio da ga kao predsjednika SNSD-a posebno raduje što je i anketa opozicionog SDS-a pokazala da bi na izbore izašlo 60 posto glasačkog tijela, a da bi SNSD imao 49 posto podrške.

"Znači nedostaje nam još taj jedan procenat, vjerujemo da ćemo ga uspjeti dosegnuti", rekao je Dodik.

On je naveo da se Vučić interesovao i šta se dešava sa Izbornim zakonom i da mu je objasnio da zahtjevane promjene "ne tangiraju Republiku Srpsku u pogledu primjene izbornog rezultata nego da je problem u Federaciji BiH, koja onda proizvodi i problem na nivou BiH iz Federacije u vezi sa formiranjem Doma naroda".

Dodik je istakao da neće biti nikakvih problema u Republici Srpskoj, koja ne želi razgovor niti da učestvuje u tome u smislu prolongiranja izbora i koja ima jasan stav u vezi sa Izbornim zakonom.

"Prema tome, kada budu tražili, bez obzira šta se budu dogovorili partneri u Federaciji BiH, morat će da pitaju nas u Republici Srpskoj. Naš je stav da se tamo moraju potpuno zaštititi autentično pravo Srba, izabrati predstavnici naroda, odbaciti teorije o univerzalnim, građanskim i drugim pravima i afirmisati ustavno pravo o konstitutivnosti naroda na svom prostoru", zaključio je Dodik.

Razgovori o zajedničkim projektima Srbije i RS

On je ponovio da je BiH po Dejtonskom sporazumu zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koji su koncentrisani u dva entiteta - "jednom, kao što kažu monoetničkom, kao što je RS i dvoetničkom entitetu kao što je Federacija BiH".

"Kasnije je bošnjačka strana, odnosno Alija Izetbegović tražio da se konstitutivnost prizna na prostoru cijele BiH. Pošto je to uradio, sada neka snosi", rekao je Dodik.

On je naglasio da se mora primijeniti rješenje u kojem su Srbi konstitutivan narod i da Srbi mogu da biraju svoje autentične predstavnike u Federaciji.

"I nek se oni nose s tim problemom, glavno je da neće biti izmjena ni privremenih rješenja ni bilo čega drugog ukoliko se ne budu zadovoljili interesi srpske strane u BiH", naglasio je predsjednik RS.

Dodik i Vučič su razgovarali i o unapređenju odnosa Srbije i RS, situaciji u regionu i zajedničkim infrastrukturnim projektima od vitalne važnosti za povezivanje Srbije i RS.

Dvojica sagovornika istakla su značaj realizacije ovih projekata s ciljem podsticanja ekonomskog razvoja cijelog regiona, a predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je tražio još značajniju ekonomsku podršku Srbije, što je predsjednik Srbije Vučić i prihvatio, saopćeno je iz Službe predsjednika Srbije za saradnju sa medijima.

"Zna se ko može zaustaviti automobil i izvršiti pretres"

Oni su razgovarali o nastavku zajedničkog obilježavanja važnih datuma iz kulture, istorije i tradicije srpskog naroda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući proteste vozača proteklih dana zbog visokih cijena goriva, rekao je da protesti po bilo kom pitanju, koji su uredno prijavljeni kod nadležnih organa mogu da budu održani bez problema, ali da ne prihvata da neko prepriječi automobil na ulici i ne dozvoli drugima, pa čak ni vozilima hitne pomoći da prolaze.

"Naložio sam da se to spriječi i ako se ponovi biće opet spriječeni, jer nemam nijedne dileme da u Republici Srpskoj obezbijedim stabilnost i mir. Ne mogu da imam pozitivan odnos prema onima koji su zaustavili vozilo hitne pomoći, otvorili vrata i oni kao nešto kontrolišu. To je uvođenje potpunog nereda i jedan huliganski potez onih koji su to uradili. Nemam namjeru da se povlačim pred takvim", poručio je Dodik.

On je rekao novinarima u Beogradu da traži od nadležnih organa da ispitaju ta lica jer ne zna po kom pravu oni mogu da pretresaju vozilo hitne pomoći.

"Zna se ko može zaustaviti automobil na ulici i izvršiti pretres. To je samo policija i niko više, a ne dvojica huligana koji su našli za shodno da dijele pravdu i utvrđuju ko je bolestan, a ko nije i ko treba da prođe a ko ne", konstatovao je Dodik.