Dodik: Sistem elektorskog glasanja u BiH je osjetljivo pitanje

S
SRNA
7.2.2013. u 18:50
565
44
Dodik: Sistem elektorskog glasanja u BiH je osjetljivo pitanje
565
Dodik: Sistem elektorskog glasanja u BiH je osjetljivo pitanje Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da je model elektorskog sistema glasanja koji predlaže Evropska komisija veoma osjetljivo pitanje da bi moglo biti primijenjeno u BiH.
"Naš stav je da želimo da provedemo ono što se traži odlukom u slučaju "Sejdić-Finci" a to je ukidanje diskriminacije, za što dajemo rješenje. Odluka se ne bavi načinom izbora, niti nadležnostima Predsjedništva BiH, pa nećemo ni mi", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je naglasio da će RS prihvatiti svako rješenje o izboru člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH koje bude dogovoreno u ovom entitetu, ali da ne želi da joj bilo nameće rješenja.

Komentarišući prijedlog EU o mogućnosti uvođenja deset elektorskih izbornih jedinica u Federaciji BiH i jednoj elektorskoj jedinici u RS-u, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija rekao je da je to samo jedan od modela koji predlaže EU.

Prema njegovim riječima, Delegacija EU u BiH predočila je danas SDP-u nekoliko mogućih modela kao osnovu da se dalje razgovara o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: