BiH
2

Dodik: Bez provođenja odluke Sejdić-Finci izbori 2014. neće biti legitimni

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da nema smisla učestvovati u izborima koji će biti proglašeni negelitimnim, te da je moguće da se izbori 2014. godine i ne održe.

Dodik je istakao da su očigledna upozorenja Evrope da se neće priznati legitimitet izbora u BiH 2014. godine, ukoliko se ne riješi pitanje "Sejdić i Finci".

"Možda ćemo se mi pridružiti tom zahtjevu za nepriznavanjem legitimiteta, to i govori da BiH i nema smisla, ali sada smo zamorče odnosa u Federaciji BiH (FBiH)", ocijenio je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska veoma zainteresovana da se riješi problem "Sejdić i Finci" i da BiH aplicira za kandidatski status u EU, ali "pošto to izostaje i košta, ona će u vremenu koje dolazi jasno reći svoj stav".

Dodik je rekao da je RS mogla, može i hoće odmah da iznese prijedlog za rješenje pitanja "Sejdić i Finci" i dođe do sporazuma koji prethodno treba da potpišu dva entiteta u BiH, te pristupi izmjenama Ustava BiH.

"Ne znam detalje jučerašnjeg sastanka stranaka iz FBiH, ali znam da 11. aprila dolazi evropski komesar za proširenje Stefan Fule, kada bi se trebali promovisati određeni dogovori. Bit će mi žao ako se to ne desi, ali želim da se ogradim od neuspjeha, RS je bila konstruktivna i ostaje na tome", dodao je Dodik.

On je ponovio da je RS jedna izborna jedinica i bira jednog člana Predsjedništva BiH, a Federacija BiH (FBiH) druga izborna jedinica i bira dva člana.

Dodik je ocijenio da nepostizanje dogovora četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji predstavlja mrcvarenje i mučenje i Republike Srpske, koje već dugo traje.

"Zbog ove situacije krenuli smo u proces kompletne analize o troškovima koje imamo u BiH i da li nam to uopšte treba. Nemamo pravo da ovdje trpimo gubitke u vremenu opšte krize zbog tuđeg ponašanja, tako i oko odluke 'Sejdić i Finci'", istakao je Dodik.

U Sarajevu je juče održan sastanak lidera četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH - dva HDZ-a, Saveza za bolju budućnost i SDP-a BiH, na kojem je bilo riječi o provođenju odluke "Sejdić i Finci" i funkcionisanju izvršne vlasti u FBiH.

Četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u FBiH nisu juče postigli dogovor o modelu provođenja odluke "Sejdić i Finci", ali su ponovili privrženost principima dogovorenim u Briselu.