BiH
0

Dodik: Ne biraju kantoni, već FBiH dva člana Predsjedništva BiH

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponovio je danas da je na jučerašjem sastanku u Briselu dogovoreno da je RS jedna izborna jednica te Federacija BiH druga, te napomenuo da kantoni ne biraju člana Predsjedništva BiH, već entitet, Federacija BiH.

"Zbog strukture, Federacija BiH je podIjeljena na izborna područja koja pokrivaju kantoni kako bi se moglo doći do dva kandidata. Znači, kantoni ne biraju članove Predsjedništva BiH, već entiteti, kao što je bilo i do sada", pojasnio je danas Dodik i dodao da bi se na području RS-a i dalje birao jedan član Predsjedništva BiH.

Komentirajući jučerašnji sastanka lidera sedam vodećih političkih partija iz Bosne i Hercegovine u Briselu s generalnim direktorom za proširenje Stefanom Sanninom u vezi s provođenjem presude "Sejdić-Finci", Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je već odavno RS koncipirala stav o tom pitanju i da je bio problem u modelu koji se odnosi na Federaciju BiH.

On je ustvrdio da je na sastanku u Briselu „pobijedila politika koju je zastupala RS po kojoj je ona odbranila svoj stav u vezi s provođenjem odluke "Sejdić-Finci".