BiH
0

Dodik: RS je protiv članstva Palestine u UN-u

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je večeras, nakon razgovora s izraelskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Libermanom, da će predstavnici RS-a biti protiv mogućnosti da BiH u Vijeću sigurnosti UN-a podrži članstvo Palestine u UN-u.

Odnosi Izraela i Palestine moraju biti riješeni dogovorom, kazao je Dodik i naveo da tek tada mogu imati i međunarodnu verifikaciju.

Dodik navodi i da palestinski pokušaj traženja glasanja u Vijeću sigurnosti vidi "više kao zloupotrebu procedura nego doprinos rješavanju ovog pitanja".

Liberman je podsjetio da je njegova posjeta Bosni i Hercegovini upriličena povodom predstojećeg glasanja u Vijeću sigurnosti.

"Također želim da ukažem na moguće dalekosežne posljedice i ishod glasanja ako bi išao u krivom pravcu“, naveo je Liberman.

Dodik je šefu izraelske diplomatije prenio stav RS-a da je za evropske integracije BiH, kao i da taj entitet, kako kaže, također želi da zadrži i svoju autonomiju.

"Dugoročno vjerujemo u evropski koncept i on predstavlja naš primarni izbor u pogledu širih integracija, a RS je primarno da zadrži svoju autonomiju“, tvrdi entitetski predsjednik.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima proširenja saradnje RS-a i Izraela, a Dodik tvrdi da je RS "trajni prijatelj“ te zemlje i jevrejskog naroda.

Sutra je predviđeno da Dodik i Liberman posjete Spomen-područje Donja Gradina.