{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Riješiti neka pitanja, pa formirati Vijeće ministara BiH

F
21.1.2012. u 13:35
0
65
Dodik: Riješiti neka pitanja, pa formirati Vijeće ministara BiH
0
Predsjednik RS-a Milorad Dodik iznio je danas stav da prije formiranja novog Vijeća ministara treba riješiti druga brojna pitanja.
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Situacija u vezi s "slučajem Dobrovoljačka“, popisom stanovništva, sistemom državne pomoći i budžetom, kako tvrdi, usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.

“Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem budžeta i problem sistema državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju "Dobrovoljačka" i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara", tvrdi Dodik.

Ističući da njegova stranka, SNSD, i SDS, s kojim imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, nisu protiv formiranja Vijeća ministara, ali da se neke stvari moraju ispunjavati i da se mora vidjeti korektnost "s druge strane".

"BiH može da funkcioniše isključivo ako se vrati izvornim dejtonskim nadležnostima", ponovio i iznio tvrdnju kako prenesene nadležnosti, kao što su po pitanju Suda i Tužilaštva, "samo prave razdor u BiH“.

Cjelokupnu situaciju u BiH, kaže, treba relaksirati, pokušati se vratiti Dejtonskom sporazumu i afirmisati BiH u dogovoru svih strana.

Tvrdi i da su strani tužioci ostali u Tužilaštvu BiH, i pored protivljenja RS-a, a da za to odgovornost snosi visoki predstavnik u BiH.

"Glasali smo protiv toga, ali su oni ostali po nalogu visokog predstavnika koji snosi potpunu odgovornost za dalji razvoj situacije“, ustvrdio je Dodik i ponovio da je za RS potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u "predmetu Dobrovoljačka“.

Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com

Dodik tvrdi i da je vidljivo da se "odugovlači“ s procesuiranjem zločina nad Srbima, s "očiglednom namjerom da se izgube dokazi i pomru svjedoci“.

Ponovio je i da je odobreni kredit za izgradnju autoputa Doboj - Banja Luka od 150 miliona KM zadržan, dok se u cijeloj BiH ne uspostavi sistem redovnog servisiranja vanjskog duga, u čemu ne treba da bude kašnjenja, jer postoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

"Ako to potraje, naravno da ćemo preduzeti akcije“, rekao je Dodik i naglasio da budžet mora da profunkcioniše.

Entitetski predsjednik je podržao napore Hrvatske da postane punopravna članica EU i pozvao na sutrašnju referendumsku podršku priključenju te susjedne zemlje Uniji, jer je to veoma važno i za RS i BiH.

Dodik je na današnjoj pres-konfrenciji rekao da je njegova višednevna posjeta Izraelu bila veoma uspješna i, kako tvrdi, značajna dugoročno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: