{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Riješiti neka pitanja, pa formirati Vijeće ministara BiH

F
21.1.2012. u 13:35
0
65
Dodik: Riješiti neka pitanja, pa formirati Vijeće ministara BiH
0
Predsjednik RS-a Milorad Dodik iznio je danas stav da prije formiranja novog Vijeća ministara treba riješiti druga brojna pitanja.
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Situacija u vezi s "slučajem Dobrovoljačka“, popisom stanovništva, sistemom državne pomoći i budžetom, kako tvrdi, usložnjava pitanje formiranja Vijeća ministara BiH.

“Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu, riješiti problem budžeta i problem sistema državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju "Dobrovoljačka" i tek kao peta stvar formirati Vijeće ministara", tvrdi Dodik.

Ističući da njegova stranka, SNSD, i SDS, s kojim imaju sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, nisu protiv formiranja Vijeća ministara, ali da se neke stvari moraju ispunjavati i da se mora vidjeti korektnost "s druge strane".

"BiH može da funkcioniše isključivo ako se vrati izvornim dejtonskim nadležnostima", ponovio i iznio tvrdnju kako prenesene nadležnosti, kao što su po pitanju Suda i Tužilaštva, "samo prave razdor u BiH“.

Cjelokupnu situaciju u BiH, kaže, treba relaksirati, pokušati se vratiti Dejtonskom sporazumu i afirmisati BiH u dogovoru svih strana.

Tvrdi i da su strani tužioci ostali u Tužilaštvu BiH, i pored protivljenja RS-a, a da za to odgovornost snosi visoki predstavnik u BiH.

"Glasali smo protiv toga, ali su oni ostali po nalogu visokog predstavnika koji snosi potpunu odgovornost za dalji razvoj situacije“, ustvrdio je Dodik i ponovio da je za RS potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u "predmetu Dobrovoljačka“.

Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com

Dodik tvrdi i da je vidljivo da se "odugovlači“ s procesuiranjem zločina nad Srbima, s "očiglednom namjerom da se izgube dokazi i pomru svjedoci“.

Ponovio je i da je odobreni kredit za izgradnju autoputa Doboj - Banja Luka od 150 miliona KM zadržan, dok se u cijeloj BiH ne uspostavi sistem redovnog servisiranja vanjskog duga, u čemu ne treba da bude kašnjenja, jer postoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH.

"Ako to potraje, naravno da ćemo preduzeti akcije“, rekao je Dodik i naglasio da budžet mora da profunkcioniše.

Entitetski predsjednik je podržao napore Hrvatske da postane punopravna članica EU i pozvao na sutrašnju referendumsku podršku priključenju te susjedne zemlje Uniji, jer je to veoma važno i za RS i BiH.

Dodik je na današnjoj pres-konfrenciji rekao da je njegova višednevna posjeta Izraelu bila veoma uspješna i, kako tvrdi, značajna dugoročno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: