{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Odvojiti evropska pitanja od formiranja Vijeća ministara

F
7.12.2011. u 16:08
0
6
Dodik: Odvojiti evropska pitanja od formiranja Vijeća ministara
0
Dodik: Odvojiti evropska pitanja od formiranja Vijeća ministara
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je spremnost da se evropska pitanja odvoje od razgovora o drugim temama, među kojima je i formiranje novog Vijeća ministara, kao i da je spreman da prihvati da se usvoji budžet institucija BiH u neizmijenjenom obimu koji je bio prošle godine.
“Spreman sam da podržim pristup koji bi odvojio pitanja koja zadržavaju BiH na putu aplikacije za članstvo u Uniji, da bi se ona uspjela riješiti i time BiH imala priliku da aplicira za status kandidata”, kazao je Dodik na pres-konferenciji nakon dvosatnog razgovora sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Pod tzv.evropska pitanja izdvojio je odluku “Sejdić-Finci”, popis i zakon o sistemu državne pomoći.

Kada je u pitanju popis, navodi da postoji spremnost svih političkih lidera da se to pitanje riješi, ali da konačnog dogovora nije bilo zbog otvorenih pitanja o formiranju Vijeća ministara.

Kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara BiH, entitetski predsjednik je ustvrdio da je propuštena dobra prilika koja je bila u Brčkom, a zatim i u Sarajevu, da se dođe do dogovora.

“Sada su se još više usložile prilike za dogovor, ali kada bismo evropske teme stavili posebno na dnevni red, onda bi se o tom pitanju razgovaralo u relaksiranoj atmosferi”, tvrdi on.

Iako je ranije tražio da budžet institucija BiH bude bitno smanjen, Dodik je sada spreman da prihvati da budžetski okvir usvoji u neizmijenjenom obimu koji je bio prošle godine, a da BiH ne bi ostala bez budžeta.

Razlog za to su, kaže, vidljivi ekonomski problemi u BiH, regionu i EU, a da bi se odgovorilo na izazove koji stoje pred našom zemljom.

“Problem i dalje ostaju troškovi na nivou BiH, koji treba da se smanje, kao i neka primanja zaposlenih, dnevnice i drugo”, kazao je Dodik.

Izrazio je i spremnost da se deblokira projekt "Transcom" koji se tiče prijenosa energije u BiH, uz poboljšanje njenog rada na efikasniji način, kao i da se riješi pitanje tzv. nepokretne vojne imovine.

“Složena politička i ekonomska situacija nalaže da se ova pitanja što prije rješavaju”, rekao je Dodik navodeći da je RS odlučna da reagira u smislu ekonomske stabilnosti iako se, kaže, pojačavaju socijalni pritisci.

On je pozdravio stav EU da za pridruživanje u EU nije problem funkcionala i decentralizirana BiH.

Na sastanku je razgovarano i o strukturalnom dijalogu, a Dodik navodi da ne želi da taj dijalog bude zloupotrijebljen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: