{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik vjeruje u dogovor lidera 15. septembra

F
13.9.2011. u 15:19
0
2
Dodik vjeruje u dogovor lidera 15. septembra
0
Dodik vjeruje u dogovor lidera 15. septembra
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da će 15.septembra lideri najjačih političkih stranaka u BiH "uspjeti da otklone sve nedostatke" vezano za zakone o popisu stanovništva u BiH i o sistemu državne pomoći te da će otpočeti razgovore o "kredibilnom procesu" provođenja odluke "Sejdić-Finci".
Time bi, kaže, dali novu dinamiku u BiH na evropskom putu, a izrazio je spremnost da se formira i novo Vijeće ministara.

Nakon razgovora s ambasadorom Peterom Sorenssenom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom Unije (EUSR), Dodik je na pres-konferenciji kao veoma važnu naglasio potrebu izgradnje jasnog, transparentnog sistema koordinacije o svim pitanjima koja se tiču puta BiH ka Evropskoj uniji (EU).

To bi omogućilo da se izađe iz pat-pozicije u vezi s mnogim pitanjima u BiH, kao što je bilo o lociranju nadležnosti i formiranju novih institucija, na čemu se, kaže Dodik, gubilo veliko vrijeme.

„Gradeći transparentan sistem koordinacije, koji će biti efikasan i brz, izgradićemo jedan novi pristup u BiH koji će omogućiti njeno ubrzano kretanje ka EU“, kazao je Dodik i dodao da svi moraju biti uključeni u donošenje odluka o pitanju koje traži EU.

Ponovio je da je RS spremna da se gradi sistem vlasti u BiH, uz poštivanje Ustava i Dejtona, dosadašnje prakse rotacije i, kako kaže, balansa.

U tom pogledu, kaže, postoji spremnost da se završi kostituiranje Vijeća ministara BiH.

„Nismo zato da se produži tehnički mandat postojećeg Vijeća ministara, nego da se formira novi saziv, koji bio mogao da preuzme odgovornost za važna pitanja u BiH“, naveo je Dodik.

Optimist je i o pitanju činjenice da je Sorenssen upoznat o dešavanjima u BiH i regionu što će, kaže omogućiti ubrzano kretanje u rješavanju otvorenih pitanja.

Na kraju je entitetski predsjednik izrazio spremnost da se radi na svim pitanjima koja su definirana u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU te da se rješavanju u skladu s ustavnim sistemom i poretkom BiH, te okvirom za BiH definiranim u Dejtonu.

Raduje ga, kako je naveo, jasan stav EU da Dejtonski sporazum predstavlja okvir za djelovanje u BiH, a svjesni da se u narednom periodu moraju rješavati neka otvorena pitanja na evropskom putu naše zemlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: