BiH
0

Dodik: RS neće dozvoliti priznanje palestinske države

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
U Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus u pogledu podrške priznanju palestinske države, izjavio je danas predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, naglasivši da predstavnici tog bh. entiteta neće dozvoliti da institucije BiH donesu bilo kakve odluke u tom pravcu bez saglasnosti RS-a.

Dodik je tokom razgovara u Banjoj Luci s ambasadorom Izraela u BiH Davidom Cohenom naveo i da RS podržava mir i stabilnost na Bliskom istoku, uključujući i rješavanje otvorenih pitanja između Izraela i Palestinaca.

Na sastanku je upoznao ambasadora Izraela o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS-u i stavovima predstavnika tog bh. entiteta u pogledu rješavanja otvorenih pitanja u BiH.

Dodik je kazao i da je RS politički, ekonomski i institucionalno stabilna i posvećena Dejtonskom mirovnom sporazumu, a konstatirano je da su odnosi RS-a i Izraela, kako je saopćeno, dobri, a bilo je riječi i o mogućnostima unapređenja i proširenja ekonomske saradnje.

S izrealskim ambasadorom danas je u Banjoj Luci razgovarao i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, koji je ocijenio da “unilateralne akcije proglašenja nezavisnosti ili slične jednostrane aktivnosti nisu dobre za razvoj mira, dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti regiona te da su razgovori najbolje rješenje”.

“Republika Srpska pruža podršku nastavku dijaloga na Bliskom istoku, a ne jednostranim akcijama”, naveo je predsjednik entitetskog parlamenta.

Sagovornici su zajednički “osudili sve terorističke akcije i ocijenili da postoji opasnost od pojave novog nasilja i terorizma na Bliskom istoku podstaknutog od ekstremnih elemenata”.