Miroslav Lajčak
0

"Dodik postigao dobar dogovor sa Ashtonovom"

SRNA
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Miroslav Lajčak (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak smatra da je predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik postigao dobar dogovor sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

"To je dogovor dobar za sve. Tu niko ništa ne gubi. Svi njime dobijaju i sada jedino što lično očekujem je da dogovor ispoštuju svi oni na koje se odnosi", rekao je Lajčak Srni tokom posjete Gračanici.

On je istakao da je dobro što je dogovor postignut, jer se samo dogovorom mogu rješavati sporna pitanja u BiH.

"Pretpostavljam da su svi uvidjeli da EU ima adekvatan način i adekvatne instrumente da rješava probleme sa kojima se suočava BiH", zaključio je Lajčak.

Lajčak je danas sa predsjednikom Evropske komisije Jose Manuelom Barosom i komesarom EU za proširenje Stefanom Fueleom posjetio Kosovo, gdje se sastao sa premijerom privremene kosovske Vlade Hašimom Tačijem i posjetio novoformiranu opštinu Gračanica, sa većinskim srpskim stanovništvom.

 Dodik i Ashtonova postigli su 13. maja u Banjoj Luci dogovor o otvaranju strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH. Ashtonova je najavila da će EU formirati komisiju koja će analizirati ra­d pravosudnih institucija BiH, na čijem čelu će biti Stefan Fuele, a koja će na kraju svog rada dati preporuke za rješavanje nedostataka u pravosudnom sistemu BiH. 

Nakon razgovora sa visokim zvaničnikom Unije, Dodik je rekao da referendum za sada nije neophodan i da RS i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.