{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ashtonova u ponedjeljak podnosi izvješaj o posjeti BiH

S
21.5.2011. u 19:17
0
6
Ashtonova u ponedjeljak podnosi izvješaj o posjeti BiH
0
Ashtonova u ponedjeljak podnosi izvješaj o posjeti BiH
Catherine Ashton
BiH biće na dnevnom redu zasjedanja ministara inostranih poslova EU, 23. maja u Briselu, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Catherine Ashton podnijet će specijalan izvještaj o svojoj posjeti BiH 13. maja, potvrdila je portparol Ashtonove Maja Kocijančić.
"Izvještaj visokog predstavnika biće u istom tonu kao i u Banjoj Luci i njena poruka je tada bila jasna", rekla je Kocijančićeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Catherine Ashton postigli su 13. maja u Banjoj Luci dogovor o otvaranju strukturalnog dijaloga o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

Ashtonova je tada najavila da će EU formirati komisiju koja će analizirati ra­d pravosudnih institucija BiH, na čijem čelu će biti Stefan Fuelle, a koja će na kraju svog rada dati preporuke za rješavanje nedostataka u pravosudnom sistemu BiH. Ona je dodala da je predsjednik Dodik izrazio četiri konkretne bojazni kada je riječ o radu Suda i Tužilaštva BiH i da će one biti predmet dijaloga.

Nekoliko evropskih diplomata potvrdilo je Srni da u EU postoji razumijevanje za argumente Republike Srpske u vezi sa stanjem pravosuđa u BiH, kao i da je Brisel uvjeren da je strukturalni dijalog "odličan mehanizam" da ovaj problem bude prevaziđen.

Visoki diplomata jedne zemlje članice EU kaže da su postojale razlike u načinima kako je trebalo postupiti sa RS, ali da je prije odlaska Ashtonove u BiH postignut dogovor i da su svi stali iza njene vrlo jasne poruke predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u Banjoj Luci.

"Ništa se nije promijenilo od tada pa do ministarskog sastanka", rekao je diplomata zemlje članice EU pred predstojeći sastanak šefova diplomatija Unije.

On navodi da sve članice EU čvrsto stoje na stanovištu da je potrebno da što prije bude formiran Vijeće ministara BiH i da će to biti naglašeno u izjavi ili zaključcima sa predstojećeg sastanka u Briselu.

Prema njegovim riječima, formiranje Vijeća ministara BiH je prvi i osnovni prioritet EU. "EU je mišljenja da je problem formiranja Vlade u Federacije BiH riješen, ne na najbolji i ne na korektan način, ali je riješen i on je iza nas. Sada slijedi formiranje Vijeća ministara BiH, koje se ni ne nazire", dodao je isti izvor.

Izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak rekao je prošle sedmice poslije sastanka Ashtonove i Dodika u Banjoj Luci, 13. maja, da je dogovor pokazao da "EU ima kapacitet da predvodi rješavanje problema".

Predsjednik RS-a rekao je nakon sastanka sa Ashtonovom da referendum za sada nije neophodan i da RS i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.

Evropski komesar za proširenje Stefan Fuelle predsjedavat će u prvoj polovini juna prvim sastankom u Banjoj Luci o strukturalnom dijalogu o pravosuđu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: