Catherine Ashton
0

"Otvara se strukturalni dijalog o funkcioniranju pravosuđa u BiH"

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je danas da je evropska perspektiva BiH sasvim opipljiva, te da je EU spremna da pomogne našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu koji jeste težak, a da će se otvoriti i strukturalni dijalog o funkcioniranju i radu pravosuđa u BiH.

Ashton je, nakon sastanka u Banjoj Luci s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, rekla da je i njena današnja posjeta još jedan dokaz da EU brine o BiH i njenim problemima.

"U tom smislu otvaranje strukturalnog dijaloga o funkcioniranju i radu pravosuđa jeste mehanizam koji će EU aktivirati kao odgovor na ove dileme. Kao što znate to je definiran institucionalni mehanizam pomoću kojeg se rješavaju pravosudna pitanja u zemljama koje se nalaze u procesu proširenja“, rekla je Ashton na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Sva legitimna pitanja, smatra ona, zaslužuju ozbiljnu analizu i adekvatan odgovor i stoga je EU voljna da se angažira. Najavila je i dolazak evropskog diplomate Stefana Fulea, koji će predsjedavati prvim sastankom o strukturalnom dijalogu koji će biti održan u Banjoj Luci, a teme će biti reforma i funkcioniranje pravosuđa i pravosudnih institucija na državnom, entitetskom i kantonalnom dijalogu te Brčko Distriktu.

Na četiri uvjeta na kojima insistira Dodik o pitanju rada Suda i Tužilaštva BiH, ona je rekla da je uvjerena da će ta i mnoga druga pitanja biti predmet razgovora u dijalogu, koji će dati mogućnost da se dođe do jednog sveobuhvatnog pregleda.

"Na kraju dijaloga, komisija će dati preporuke za rješavanje najurgentnijih nedostataka. S obzirom na značaj pravne države u procesu pristupanja hitno ispunjavanje tehničkih preporuka u sektorima pravosuđa bit će ključni prioriotet. I to je prioritet u cjelokupnoj strategiji integriranja BiH u EU. Mi smo uvjereni da će ovaj dijalog iznjedriti rješenja za konkretne probleme i ponovo vratiti zemlju na evropski put“, pojasnila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Pozdravila je i odluku Dodika da prihvati dijalog o ovom pitanju te ponovila da angažiranje EU ne može biti uvjetno.

Na kraju je izrazila zadovoljstvo što će prijetnja referendumom biti uklonjenja do daljnjih zaključaka, složivši se s Dodikom da je najbolji put naprijed konstruktivan dijalog.

S Ashton su na sastanku s Dodikom bili prisutni i evropski diplomat Miroslav Lajčak i v.d. šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Također, prisustvovali su mu i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, predsjednik Boračke organizacije Pantelija Ćurguz, Saveza logoraša Branislav Dukić, te ministarica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović.