BiH
0

Dodik ponovo najavljuje prekid saradnje s Tužilaštvom BiH

FENA
Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da treba prekinuti sve kontakte s Tužilaštvom BiH i uskratiti saglasnost za rad tog pravosudnog oragana u RS-u.

Dodik je ovo rekao sinoć u telefonskoj izjavi za BN televiziju iz Izraela, gdje se nalazi u višednevnoj posjeti, ponavljajući tvrdnju da je odluka Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage protiv 14 osoba u predmetu Dobrovoljačka nedopustiva i ispolitizirana.

"Tako iritirajuća odluka je definitivni dokaz da ne treba sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom BiH. Mislimo da treba da prekinemo bilo kakav konatak s Tužilaštvom i ovo je ključna tačka", navodi on.

Dodajući da je to ipak samo njegovo mišljenje, Dodik je najavio je da će konsultirati i s drugim političkim faktorima u RS-u, jer smatra da Tužilaštvu BiH "definitivno više ne treba dati saglasnost da radi na prostoru RS-a".

Međutim, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić nije siguran u te Dodikove najave.

"Ne vjerujem da će Dodik to uraditi, jer je svojevremneo obećao da će raspisati referendum i ukinuti Sud BiH, ali ništa nije uradio. Čim je je njegov predmet vraćen u RS prestao je da priča od Sudu BiH", rekao je Ivanić.

Navodeći da je i sam bio procesuiran pred Sudom BiH, za razliku od Dodika, Ivanić ističe da stoga ne misli da će Dodik bilo šta uraditi i nakon ove odluke Tužilaštva BiH u slučaju Dobrovoljačka.