{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SNSD i SDS traže "ukidanje" Suda i Tužilaštva BiH

F
22.1.2012. u 14:33
0
18
SNSD i SDS traže "ukidanje" Suda i Tužilaštva BiH
0
SNSD i SDS traže "ukidanje" Suda i Tužilaštva BiH
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) uputit će zajedničku inicijativu parlamentu BiH "za ukidanje" Suda i Tužilaštva BiH, tražit će i da se „onemogući“ rad stranih sudija i tužilaca u tim pravosudnim institucijama, kao i da se proglase nepoželjnim u BiH.
Uputit će, tvrde, dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH da strane sudije i tužioce "proglase personama non grata u BiH“.

"U roku od tri do pet narednih dana zajednički ćemo predložiti parlamentu BiH zakon o ukidanju zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima SDS-a, koje je predvodio Mladen Bosić nakon kojeg su ponovili neslaganje i nezadovoljstvo zbog obustavljanja istrage u "predmetu Dobrovoljačka“, uz tvrdnju da je to "duboko“ politička odluka.

Dodik je iznio stav da te pravosudne institucije treba vratiti u ustavne okvire i kroz strukturalni dijalog odrediti pozicije vezano za pravosuđe.

Tvrdi i da ostaju pri strukturalnom dijalogu te da najava da će tražiti ukidanje Suda i Tužilaštva BiH ne ugrožava taj proces.

Najavljuje i da će osnažit sudove i tužilaštva u RS u pogledu procesuiranja ratnih zločina.

"Ono što je urađeno vezano za 'Dobrovoljačku' je poniženje za srpske žrtve, ne samo u Dobrovoljačkoj nego u cijelosti, jer nedostaje sistem koji treba omogućiti procesuiranje zločina počinjenim nad Srbima", naveo je Dodik.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić iznio je sličan stav o obustavljanju istrage u "predmetu Dobrovoljačka“, te tvrdi da njegova stranka nije odustala od zahtjeva premu SNSD-u da se, nakon ovog slučaja, ponovo aktivira odluka o referendumu u RS.

I Dodik tvrdi da referendum ostaje opcija, ali tek, kako ponavlja, kada se procijeni da je za to pravo vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: