{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Oko Suda i Tužilažtva se s "RS mora napraviti sporazum"

F
7.3.2012. u 15:41
0
2
Dodik: Oko Suda i Tužilažtva se s "RS mora napraviti sporazum"
0
Dodik: Oko Suda i Tužilažtva se s "RS mora napraviti sporazum"
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je činjenica da nema dovoljno glasova podrške da se usvoje zakoni o prestanku rada Tužilaštva i Suda BiH, ali da će se na tome i dalje insistirati, te tražiti i da se parlament RS-a izjasni o svim nametnutim zakonima.
Ponovivši da su Sud i Tužilaštvo "vaninstitucionalne institucije, nametnute od visokog predstavnika", Dodik je u izjavi novinarima kazao da ukoliko se želi da postoje te institucije na nivou BiH "mora se s RS napraviti sporazum o tome“, o čemu, kaže, postoji spremnost da se razgovara, ali ne i da se "daje podrška pravnom i političkom nasilju visokih predstavnika“.

On zna i da neće biti saglasnosti da se i o nametnutim zakonima ponovo otvori parlamentarna rasprava i uradi njihova revizija, ali kaže, pravo RS-a je da pokreće ta pitanja.

"Znamo da to Bošnjaci neće dozvoliti, ali mi ćemo to uraditi. Doći će trenutak kada i mi nećemo nešto htjeti, pa ćemo poravnati stvari. Ali dijalog u BiH je moguć uz uslov da se prihvate interesi RS-a i srpskog naroda, kao što i mi uvažavamo interese bošnjačkog i hrvatskog te svih ljudi koji ovdje žive“, kazao je Dodik.

Utvrdio je i da je na sceni stalna satanizacija od sarajevskog političkog kruga i medija, u kojima, tvrdi, nema nijedne pozitivne vijesti iz RS-a.

Kaže i da "takve vrste podjela, koje se siju na nekoj drugoj strani, sigurno će dovesti do disolucije BiH".

"Bošnjaci su, po njihovoj priči, najzainteresiraniji za BiH i oni moraju da daju najveće ustupke, ako žele BiH“, ustvrdio je Dodik.

Nakon četvorosatnog današnjeg sastanka o temi "Politikološko-sociološka situacija u RS-u“, kojem su prisustvovali predstavnici iz te oblasti iz RS-a i Srbije, Dodik je naveo i da su gotovo svi učesnici tih razgovora podržali potrebu da se BiH vrati na temelje izvornog Dejtona.

Dodik je ponovio i tvrdnje da je činjenica da BiH ima isključivo međunarodni kapacitet i teritorijalni integritet, a „nijednu unutrašnjodržavnu nadležnost“.

"Pokušaj građenja BiH s jakim unutrašnjim kompetencijama neće proći, kao ni pokušaji da se RS sanatizuje. RS je formirana 9.januara 1992.godine i tada nije bilo ni rata ni nasilja, a činjenica je da su neki htjeli osporiti RS i njeno legitimno formiranje, dovela je do nasilja, jer je RS bila napadnuta....“, ustvrdio je Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: