BiH
17

Dodik pisao Ban Ki-moonu: Referendumom će građani izraziti mišljenje, a neće donijeti odluku

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik uputio je danas pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu.

Dodik je poslao i zvanični Odgovor na specijalni izvještaj koji je Ban Ki-moonu 4. septembra ove godine uputio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Dodik je istakao da RS "izražava snažno protivljenje specijalnom izvještaju u kojem visoki predstavnik 'zaključuje' da RS krši Dejtonski mirovni sporazum".

"Navodni osnov za ovaj zaključak je plan RS da održi referendum i tako zatraži mišljenje građana o protivpravnom nametanju zakona Bosni i Hercegovini uključujući i zakone o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH", piše Dodik.

On dalje ističe da RS dokazuje da Inzko nije vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je planirani referendum "značajan element nastojanja RS-a da se sprovedu ključne reforme pravosuđa BiH".

Dodik tvrdi da se referendumom ne donosi nikakva odluka, već građani RS iskazuju svoje mišljenje što je zagarantovano pravo svim građanima u demokratskim zemljama.

"Šta god da RS odluči da preduzme kao odgovor na rezultat referenduma bit će u skladu sa ustavima BiH i RS-a. Visoki predstavnik je pogrešno osudio Republiku Srspku za postupke nakon referenduma koje nije naveo, a koje RS nije ni preduzela", naveo je, između ostalog, Dodik u svom pismu Ban Ki-moonu te zatražio da Vijeće sigurnosti UN-a odbije specijalni izvještaj visokog predstavnika.