{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: Moglo bi doći i do osporavanja legitimiteta općih izbora

F
4.10.2013. u 16:31
2
7
Dodik: Moglo bi doći i do osporavanja legitimiteta općih izbora
2
Dodik: Moglo bi doći i do osporavanja legitimiteta općih izbora
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izazio je želju da se do 10.oktobra završi pitanje dogovora o provođenju presude “Sejdić-Finci” i mehanizma koordinacije jer to omogućava da BiH aplicira za kandidatsko članstvo u Evropskoj uniji.
"To bi, po obećanjima koja smo dobijali, značilo kandidatski status u EU. Time bismo ubacili u neku novu brzinu i dodatno bismo bili u prilici da afirmišemo našu poziciju u dejtonskoj BiH", rekao je Dodik u završnom obraćanju parlamentu RS-a, koji bi danas trebalo da zauzme stav o provođenju presude "Sejdić-Finci“ i o mehanizmu koordinacije, da bi taj bh.entitet imao definiran stav za sastanak u Briselu 10. oktobra.

Ukoliko se to ne desi, kako navodi, iz bilo kojeg razloga, vjeruje da će biti dosta izazova za samu BiH i oni su i političke i finansijske prirode.

"Ako ne dođe do provođenja odluke “Sejdić-Finci” moglo bi doći do osporavanja legitimiteta općih izbora naredne godine", rekao je.

Time bismo, kaže, ušli u jednu novu, potpuno “neartikulisanu situaciju i ne bismo znali kuda se krećemo”.

Zato je, rekao je, “vrhunski prioritet” to što Skupština RS-a danas usvoji zaključke o pitanju provođenja presude "Sejdić-Finci" i mehanizma koordinacije te da to bude i provedeno.

U predloženim zaključcima, o kojima se parlament RS-a još nije izjašnjavao, navodi se da Narodna skupština RS-a podržava dosadašnje aktivnosti političkih predstavnika iz RS-a u razgovorima o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ,,Sejdić i Finci protiv BiH“, i o uspostavljanju sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Pozdravlja činjenicu da su sve političke partije iz RS-a ranije konsenzusom zauzele stav da je u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ,,Sejdić i Finci protiv BiH“, potrebno definirati da se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a bira na teritoriji RS-a kao jednoj izbornoj jedinici direktnim glasanjem bez nacionalnog prefiksa.

U pogledu provođenja odluke "Sejdić-Finci protiv BiH" potrebno je definirati da se članovi Doma naroda parlamenta BiH iz RS-a biraju u parlamentu RS-a na način da se bira šest delegata, ali ne više od pet iz reda srpskog naroda i da trećina delegata u Domu naroda BiH bude iz RS-a.

Narodna skupština RS-a traži od predstavnika iz RS-a da i u nastavku razgovora o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine" ostanu u okviru navedenih principa.

Narodna skupština RS-a smatra da su stavovi RS-a o pitanju uspostavljanja sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini dobar okvir koji čuva ustavne nadležnosti RS-a, istovremeno omogućavajući efikasno provođenje procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Očekuje od predstavnika RS-a da u skladu s navedenim stavovima učestvuju u postizanju dogovora kojim će se spomenuta pitanja riješiti, te poziva i druge strane u Bosni i Hercegovini da u duhu kompromisa omoguće nastavak evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: