{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS jedinstveno podržala stavove RS-a o presudi "Sejdić-Finci"

F
4.10.2013. u 17:00
0
1
NSRS jedinstveno podržala stavove RS-a o presudi "Sejdić-Finci"
0
NSRS jedinstveno podržala stavove RS-a o presudi "Sejdić-Finci"
Narodna skupština RS-a podržala je dosadašnje aktivnosti političkih predstavnika iz RS-a u razgovorima o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ,,Sejdić i Finci protiv BiH“ i o uspostavljanju sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.
Očekuje od predstavnika RS-a da u skladu s navedenim stavovima učestvuju u postizanju dogovora kojim će se spomenuta pitanja riješiti, te poziva i druge strane u Bosni i Hercegovini da u duhu kompromisa omoguće nastavak evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Nakon cjelodnevne rasprave o ovim pitanjima jedinstveno su usvojeni zaključci, u kojima se pozdravlja činjenica da su sve političke partije iz RS-a ranije konsenzusom zauzele stav da je u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ,,Sejdić i Finci protiv BiH“, potrebno definirati da se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a bira na teritoriji RS-a kao jednoj izbornoj jedinici direktnim glasanjem bez nacionalnog prefiksa.

U pogledu provođenja odluke "Sejdić-Finci protiv BiH" potrebno je definirati da se članovi Doma naroda parlamenta BiH iz RS-a biraju u parlamentu RS-a na način da se bira šest delegata, ali ne više od pet iz reda srpskog naroda i da trećina delegata u Domu naroda BiH bude iz RS-a.

Narodna skupština RS-a traži od predstavnika iz RS-a da i u nastavku razgovora o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu ,,Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine“ ostanu u okviru navedenih principa.

Narodna skupština RS-a smatra da su stavovi RS-a o pitanju uspostavljanja sistema koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini dobar okvir koji čuva ustavne nadležnosti RS-a, istovremeno omogućavajući efikasno provođenje procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Usvojenim zaključcima na posebnoj sjednici Narodna skupština RS-a je zauzela stav o provođenju presude "Sejdić-Finci“ i o mehanizmu koordinacije, da bi taj bh.entitet imao definiran stav za sastanak u Briselu 10. oktobra.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SDS-a jer predsjednik njihove stranke Mladen Bosić, koji također s predsjednikom SNSD-a Milorad Dodikom je učestvovao u razgovorima u Briselu, nije pozvan da se obrati entitetskom parlamentu, što u SDS-u vide kao pokušaj njegovog omalovažavanja.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je naglasio da, iako nisu prisustvovali ovoj sjednici, SDS stoji iza potpisanih principa na nedavnom briselskom sastanku bh.političkih lidera i zvaničnika EU.

Te principe je potpisao i predsjednik njihove stranke Mladen Bosić.

To što Bosić nije pozvan da se obrati parlamentu, Govedarica je okarakterizirao kao da Dodik time radi samo na svojoj promociji i marketingu.

-Dodiku očigledno pada rejting, pa mu je potrebno da radi na podizanju tog rejtinga – rekao je Govedarica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: