BiH
0

NSRS na posebnoj sjednici o presudi "Sejdić-Finci"

FENA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojem će poslanici zauzeti stav o provođenju presude "Sejdić-Finci“ i o mehanizmu koordinacije, da bi taj bh.entitet imao definiran stav za sastanak u Briselu 10. oktobra, bit će održana danas u Banjoj Luci, odlučio je Kolegij entitetskog parlamenta.

"Zahtjev za održavanje posebnog zasjedanja zatražio je predsjednik RS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, koji će podnijeti i uvodno izlaganje" potvrdio je predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić.

Implementacija presude “Sejdić-Finci” i briselski dogovor te mehanizam koordinacije jedine su dvije tačke tog posebnog zasjedanja.

Uvodno izlaganje o mehanizmu koordinacije podnijet će entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Radojičić je naglasio da će entitetski parlament o ovim pitanjima zauzeti stav.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u nedavnoj izjavi novinarima u Banjoj Luci ponovio da je sastanak bh.lidera s evropskim zvaničnicima u Briselu bio jedan od važnih i odlučujućih vezano za poziciju BiH prema evropskim institucijama i da RS može relaksirano da učestvuje u narednim razgovorima jer je riješila problem provođenja odluke "Sejdić-Finci“.

"Vidjelo se da je ključni problem rješavanja modela izbora i kandidovanja u Federaciji BiH, na što smo upozoravali sve ovo vrijeme, tražeći da se provede samo ono što stoji u odluci Suda u Strazburu", rekao je Dodik i naveo da RS ne želi da snosi odgovornost za eventualni neuspjeh.

Navodi da zaključci u značajnoj mjeri potvrđuju ranije politike RS-a o presudi "Sejdić-Finci“, po kojima se zagovara direktan izbor jednog člana Predsjedništva BiH iz RS-a, koja ostaje jedna izborna jedinica, a eliminira se riječ koja je govorila o nacionalnoj pripadnosti izabranih članova Predsjedništva i omogućava kandidovanje svim predstavnicima.