Dodik: Inzko je ostrašćen i ima dobru platu, još jače ćemo slaviti 9. januar

S
SRNA
5.12.2015. u 09:38
20
114
Dodik: Inzko je ostrašćen i ima dobru platu, još jače ćemo slaviti 9. januar
20
Dodik: Inzko je ostrašćen i ima dobru platu, još jače ćemo slaviti 9. januar Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izjava visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da je spreman da koristi bonska ovlaštenja, ako bi došlo do referenduma o pravosuđu - "pucanj u prazno", te da su bonska ovlaštenja "davno prošla priča".
Komentarišući Inzkovu izjavu u kojoj i prognozira da referenduma o pravosuđu, ipak, neće biti, Dodik je ocijenio da sve što radi Inzko - radi protiv Republike Srpske i srpskog naroda, da je ostrašćen i da želi da produži što više svoj mandat, jer ima dobru platu.

"Čak i da to pokuša, gdje će to objaviti? U `Službenom glasniku RS-a` to neće objaviti, a u `Službenom glasniku BiH` to nije primjenjivo jer je riječ o našim nadležnostima. Apsolutno, to je pucanj u prazno, bolje će biti da eliminiše nepravde koje su nanesene u prošlosti kako bismo mogli ovdje da nekako relaksiramo procese", rekao je Dodik sinoć za TV1.

Dodik je podsjetio da su svojevremeno u Ustavnom sudu BiH, uz prisustvo stranaca, od šest domaćih sudija četiri sudije bile protiv konstituisanja Suda i Tužilaštva BiH, ali to se ignoriše i ide se na kupovinu vremena.

"Problem Inzka i njegovih iz međunarodne zajednice jeste to što se ovdje nađu ljudi koji se bore za svoja prava i uvjeren sam da se borimo za legitimna prava i ustavni poredak. Inzko i njegovi su godinama pravili poseban ustavni poredak mimo Ustava, te sada imamo jednu situaciju u Ustavu BiH, a u realnosti sasvim drugu", kaže Dodik.

Komentarišući kominike Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) u kojem se navodi da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati, Dodik je rekao da predstavnici RS-a ne ukidaju Ustavni sud već samo ne prihvataju odluku o neustavnosti Dana Republike.

"Kominike je napravio ranije OHR, za šta je PIC aklamacijom glasao. PIC ne predstavlja ozbiljnu družinu i ozbiljno mjesto, niti moramo da slušamo tu vrstu priče", naveo je on i istakao da se 90 odluka Ustavnog suda u BiH ne sprovodi, među njima i odluka za Mostar, ali da se ne insistira na tome.

Dodik ističe da se ne dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum time što se neće ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH.

"Neće da kažu da su odluka o Danu Republike i neke druge odluke, bile dio proširenih nadležnosti Ustavnog suda koje je on sam sebi dao. Insistiramo da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, a ne da se ukida Sud, već da radi kao i u svim ostalim zemljama u svijetu", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da odluka o Danu Republike nekome u RS-u koristi samo su spekulacije.

"To ne koristi nikome, pa ni meni. Takva odluka je najmanje sada trebalo da se pojavi. Naša reakcija je poznata, ako vam treba krivac - evo ja sam! Niko ni u Federaciji BiH ne bi pristajao na preglasavanje koje traje već duži period", kaže Dodik.

Dodik ističe da nema autoriteta koji će natjerati vlasti RS-a da provedu odluku Ustavnog suda, te da će RS nastaviti da slavi 9. januar, još jače nego do sada.


Komentari (114)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: