BiH
20

Dodik: Inzko je ostrašćen i ima dobru platu, još jače ćemo slaviti 9. januar

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je izjava visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da je spreman da koristi bonska ovlaštenja, ako bi došlo do referenduma o pravosuđu - "pucanj u prazno", te da su bonska ovlaštenja "davno prošla priča".

Komentarišući Inzkovu izjavu u kojoj i prognozira da referenduma o pravosuđu, ipak, neće biti, Dodik je ocijenio da sve što radi Inzko - radi protiv Republike Srpske i srpskog naroda, da je ostrašćen i da želi da produži što više svoj mandat, jer ima dobru platu.

"Čak i da to pokuša, gdje će to objaviti? U Službenom glasniku RS-a to neće objaviti, a u Službenom glasniku BiH to nije primjenjivo jer je riječ o našim nadležnostima. Apsolutno, to je pucanj u prazno, bolje će biti da eliminiše nepravde koje su nanesene u prošlosti kako bismo mogli ovdje da nekako relaksiramo procese", rekao je Dodik sinoć za TV1.

Dodik je podsjetio da su svojevremeno u Ustavnom sudu BiH, uz prisustvo stranaca, od šest domaćih sudija četiri sudije bile protiv konstituisanja Suda i Tužilaštva BiH, ali to se ignoriše i ide se na kupovinu vremena.

"Problem Inzka i njegovih iz međunarodne zajednice jeste to što se ovdje nađu ljudi koji se bore za svoja prava i uvjeren sam da se borimo za legitimna prava i ustavni poredak. Inzko i njegovi su godinama pravili poseban ustavni poredak mimo Ustava, te sada imamo jednu situaciju u Ustavu BiH, a u realnosti sasvim drugu", kaže Dodik.

Komentarišući kominike Upravnog odbora Vijeća za sprovođenje mira (PIC) u kojem se navodi da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati, Dodik je rekao da predstavnici RS-a ne ukidaju Ustavni sud već samo ne prihvataju odluku o neustavnosti Dana Republike.

"Kominike je napravio ranije OHR, za šta je PIC aklamacijom glasao. PIC ne predstavlja ozbiljnu družinu i ozbiljno mjesto, niti moramo da slušamo tu vrstu priče", naveo je on i istakao da se 90 odluka Ustavnog suda u BiH ne sprovodi, među njima i odluka za Mostar, ali da se ne insistira na tome.

Dodik ističe da se ne dovodi u pitanje Dejtonski mirovni sporazum time što se neće ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH.

"Neće da kažu da su odluka o Danu Republike i neke druge odluke, bile dio proširenih nadležnosti Ustavnog suda koje je on sam sebi dao. Insistiramo da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, a ne da se ukida Sud, već da radi kao i u svim ostalim zemljama u svijetu", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da odluka o Danu Republike nekome u RS-u koristi samo su spekulacije.

"To ne koristi nikome, pa ni meni. Takva odluka je najmanje sada trebalo da se pojavi. Naša reakcija je poznata, ako vam treba krivac - evo ja sam! Niko ni u Federaciji BiH ne bi pristajao na preglasavanje koje traje već duži period", kaže Dodik.

Dodik ističe da nema autoriteta koji će natjerati vlasti RS-a da provedu odluku Ustavnog suda, te da će RS nastaviti da slavi 9. januar, još jače nego do sada.