Briševo
0

Dodik i Josipović odali počast nastradalim Hrvatima

SRNA
Dodik i Josipović u Derventi (Foto: SRNA)
Dodik i Josipović u Derventi (Foto: SRNA)
Predsjednik i premijer Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas su zajedno položili vijence u Briševu kod Prijedoru ispred spomen-ploče na kojoj su upisana imena 67 Hrvata, koji su stradali krajem jula 1992. godine.

Nakon toga, vijence ispred spomen ploče koja se nalazi u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla položili su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

"Ovdje smo da zajedno odamo poštu nevino stradalim. Ovo je jedan dobar početak. Zahvalan sam svima koji su ovdje, jer je to poruka mira i ljubavi koja je zalog budućnosti za mlade generacije", rekao je Josipović.

Premijer Srpske je pozvao sve pravosudne institucije da obave svoj posao onako kako treba kako bi svi počinioci zločina i u Briševu i bilo gdje drugo bili procesuirani.

"Čast mi je i zadovoljstvo da sam sa predsjednikom Hrvatske ovdje. Bili smo u Brodu, a sada ćemo u Kozarac da odamo poštu stradalim civilnim žrtvama rata, ne samo iz pijateta prema njima, nego i da pošaljemo poruku da se više nikada na ovim prostorima ne dešavaju ovakve stvari", rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da se sa sigurnošću može reći da je današnja posjeta delegacije Hrvatske Srpskoj i sve što ona podrazumijeva jedna nova era suživota na prostorima zapadnog Balkana i jedan od drastičnih primjera kako se grade suživot i tolerancija.

"Danas smo ovdje da odamo poštu nevinim žrtvama i uputimo poruku prvo nama u BiH, a onda našim susjedima i cijelom svijetu, da se zavjetujemo da se ovakvi zločini ne smiju i neće više ponoviti, jer treba da pokažemo svijetu da je prevladala kultura mira nad nekulturom rata", rekao je predsjednik RS Rajko Kuzmanović.
Visoki predstavnik u BiH je poručio da je važno sjećati se svakog nastradalog pojedinca.

"Ovih dana prisutni smo jednom regionalnom pomirenju. Mislim da je to novi i izuzetno važan kvalitet regionalne saradnje, i da će saradnja u regionu u tom duhu donijeti puno plodova za građane, što je najvažnije", poručio je Inzko.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da žrtve u Briševu, Sijekovcu, Kozarcu i širom BiH obavezuju na odgovornu politiku kako se zlo ne bi ponovilo.

"Drago mi je da čujemo da se odgovorni za zločine moraju privesti pred lice pravde i da se mora učiniti sve kako bi se nestali pronašli i dostojanstveno sahranili. Nema kolektivne krivice, ali ima kolektivne odgovornosti da se odgovorni procesuiraju, a nestali nađu", rekao je Tihić.

Nakon Briševa, delegacije će vijence položiti na spomen obilježje nastradalim Bošnjacima u Kozarcu u opštini Prijedor.