BiH
0

Obilježeno stradanje Srba u Bratuncu

SRNA
Foto: Davorin Sekulić/Fotoservis
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas u Bratuncu da Srpska nije genocidna i da žali za svim žrtvama u proteklom ratu, ali i traži da odgovaraju svi počinioci zločina, bez obzira iz kog su naroda.

"Posebno pogađa neobjektivan pristup međunarodne zajednice i pravosudnih organa prema zločinima počinjenim nad Srbima u Podrinju za koje niko nije odgovarao. RS ne osporava da se u Srebrenici dogodio zločin velikih razmjera, ali po definiciji to nije bio genocid kako ga je okarakterisao međunarodni sud u Hagu", naglasio je Dodik.

On je dodao da međunarodna zajednica i Haški tribunal imaju selektivan pristup i favorizuju bošnjačke žrtve, pokušavajući da nametnu kolektivnu odgovornost srpskom narodu, ali to nije moguće jer su zločine počinili pojedinci iz svih naroda u ratu u BiH i za to treba da odgovaraju.

"Ako se dogodio genocid onda je on počinjen nad srpskim narodom ovog kraja gdje su masovno ubijani žene, djeca i starci", istakao je Dodik na Vojničkom groblju u Bratuncu gdje je danas služen parastos za 3 267 srpskih vojnika i civila iz regije Birač poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, među kojima i za 69 ubijenih i 20 nestalih srebreničkih i bratunačkih Srba nastradalih na Petrovdan prije 18 godina.

Dodik je rekao da poštuje žrtve iz Srebrenice, što potvrđuje i dolazak delegacije Vlade RS koja je juče prisustvovala komemoraciji u Potočarima, a čemu je međunarodna zajednica pridala veliki značaj. 

"Nisam otišao u Potočare, jer se taj događaj politizuje. Nikada niko iz ostala dva naroda u BiH nije došao da oda poštu nastradalim Srbima i izvini se za zločine, kao što je prije nekoliko godina učinio predsjednik Republike Srpske", istakao je Dodik. 

On je rekao da je danas tužan dan za RS koji podsjeća da su se ovdje 1992. godine dogodili masovni zločin nad Srbima i naglasio da su institucije RS odlučne da jačaju Srpsku, jer je to obaveza zbog krvi koja je prolivena i prije 18 godina u srednjem Podrinju za RS i slobodu srpskog naroda.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović rekao je da istina o ratu i srpskom stradanju izlazi na vidjelo i u svijetu, i da RS neće odustati od dokazivanja pravde i počinjenih zločina nad srpskim narodom za koje počinioci moraju odgovarati.

On je istakao da međunarodna zajednica mora prihvatiti činjenicu da su sve žrtve i počinioci isti bez obzira iz kog naroda dolaze, dodajući da svim nevinim žrtvama treba odati pomen, a da svi zločinci treba da odgovaraju za nedjela.	

Predsjednik Boračke organizacije RS (BORS) Pantelija Ćurguz rekao je da je ova organizacija pokrenula snažnu inicijativu prema institucijama Srpske da se formira tim za istraživanje ratnih zločina, što je i učinjeno a uskoro će se vidjeti rezultati njegovog rada. 

Kod centralnog spomen-obilježja na Vojničkom groblju u Bratuncu prisutni su prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih, a cvijeće su položile delegacije Vlade RS na čelu sa premijerom Dodikom, Narodne skupštine RS, srpskih članova zajedničkih organa BiH, izaslanik predsjednika RS kao i Srbije, delegacija OHR-a, EUPM-a, Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, te brojne stranačke, opštinske i delegacije nevladinih organizacija.

Nakon parastosa na Gradskom trgu u Bratuncu pred nekoliko hiljada prisutnih o stradanju srpskog naroda govorili su zvaničnici RS, a održana je duhovno memorijalna akademija.

	Obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Podrinju, kao jednog od 18 najvažnijih datuma u novijoj istoriji srpskog naroda,   održano je  u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade RS.  
Radikali iz Srbije postavili su na Vojničkom groblju u Bratuncu veliki transparent na kojem je pisalo "Srpska nije genocidna, Tadić nije Srbija".