Manifestacija u Bratuncu
0

Godišnjica stradanja Srba u regiji Birač

Sarajevo-x.com
U Srebrenici je jučer više od 50.000 ljudi uz brojne strane i domaće delegacije i zvaničnike obilježilo 15. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a. Danas je u Srebrenici i Bratuncu centralni dan višednevne manifestacije "Petrovdanski dani" posvećene stradanju Srba u regiji Birač tokom rata.

Na Petrovdan 12. jula 1992. godine u selima Zalazje, Sase ,Zagoni i Biljača ubijeno je 65, a nestalim se i danas vodi 25 Srba. Manifestacija "Petrovdanski dani" ove godine je preseljena iz Srebrenice u Bratunac. "U devet sati bit će služena sveta liturgija u Hramu Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici. Od 11.30 do 13.00 sati je obilazak grobalja Biljača, Sase i Zalazje. U 15.00 sati je parastos, paljenje svijeća i polaganje cvijeća za poginule borce i civile Birča i Podrinja na Vojničkom groblju u Bratuncu a poslije toga, od 16.00 sati je duhovno-umjetnički program, obraćanje zvanica i projekcija fimla "Dosije Srebrenica“ na trgu u Bratuncu“, kazao je Miloš Milovanović, sekretar boračke organizacije u Srebrenici. Milovanović nije mogao govoriti o osobama koje će prisustvovati manifestaciji, ali kaže da se očekuju najviši zvaničnici vlasti RS-a.

Do sada je centralni program održavan u Srebrenici, često uz incidente radikalnih grupa, gostiju iz Srbije. O odluci da sa završnica manifestacije premjesti u Bratunac Miloš Milovanović kaže:

"Ovaj program obilježavanja stradanja srpskog naroda Birča i Podrinja je u organizaciji Vlade RS-a, odnosno Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Iz tog odbora nam je javljeno da je program promijenjen i da će sve biti održano u Bratuncu. Tačne razloge ne znamo ni mi u Boračkoj organizaciji Srebrenica."