Ivo "Willy Brandt" Josipović
3

Predsjednik Hrvatske odao počast žrtvama u Ahmićima

FENA
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u pratnji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe ef.Cerića posjetio Ahmiće, gdje se poklonio bošnjačkim žrtvama.

Polaganjem vijenca, minutom šutnje i na drugi način odata je počast žrtvama ratnog zločina.

Posjeta Ahmićima dan uoči godišnjice zločina koji su počinili pripadnici HVO-a, na simboličan način svjedoči o odlučnosti hrvatskog predsjednika da "otvori vrata" boljim odnosima između dviju zemalja.

Značaj i značenje ovog simboličnog čina za novi početak između Hrvatske i Bosne i Hercegovine najbolje opisuje izjava samog hrvatskog predsjednika.

"Upravo zato što želim da loša povijest ostane iza nas, a što bolja budućnost nije moguća bez velikih simboličnih gesta, odlazim u Ahmiće. I politika Hrvatske bila je jedan od faktora stradanja ljudi u Bosni i Hercegovini " izjavio je Josipović uoči posjete Bosni i Hercegovini.

Josipović je najviši rangirani hrvatski zvaničnik i prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Ahmiće i osudio zločin koji je tamo počinjen.

Cvijeće na spomen-obilježje u Ahmićima položila je i delegacija Vijeća ministara BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Nakon obilaska Ahmića i polaganja cvijeća na spomen-obilježju u Križančevu Selu, gdje je odao počast hrvatskim žrtvama, predsjednik Hrvatske je izjavio da je tu da oda počast žrtvama s porukom da se takva strašna djela više nikada ne ponove.

"Veliko mi je ohrabrenje da su danas ovdje sa mnom bili vjerske vođe te istaknuti političari oba naroda. Bez obzira na stranačku pripadnost mi smo se ovdje ujedinili u ljudskoj želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i da kažemo nikada više," istakao je Josipović.

Poruke dobre volje uputili su i vjerski poglavari kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema ef. Mustafa Cerić, istaknuli su značaj ovog čina za vraćanje i jačanje povjerenja među ljudima i narodima u Bosni i Hercegovini.