BiH
0

Dodik, Bosić, Čović i Ljubić u Mostaru analiziraju političku situaciju

SRNA
Mostar
Mostar
U Mostaru će danas biti održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, SDS-a Mladena Bosića, HDZ-a BiH Dragana Čovića i HDZ-a 1990 Bože Ljubića na kome će biti riječi o saradnji u vezi sa uspostavljanjem vlasti na državnom nivou i analizi aktuelne političke situacije u BiH.

"Na sastanku će se krenuti u dijalog o tome šta je moguće", rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. On je dodao da nije veliki optimista kada je riječ o mogućem postizanju dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik je naveo da će "RS pratiti situaciju i ocjenjivati moguće ugrožavanje interesa Srpske".

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je juče da ne zna tačan dnevni red sastanka, ali da "očekuje da od ostalih učesnika čuje njihovo viđenje situacije koja je dovela do političke krize u BiH, kao i poglede na moguća rješenja u vezi sa uspostavljanjem legitimne vlasti u BiH''.

On je podsjetio na stav SDS-a, prema kojem politički faktori u Federaciji BiH, gdje je kriza i nastala, jedini i mogu i treba da nađu izlaz iz te krize. "Razgovor i kompromis jedini su način da se prevlada aktuelna složena situacija. Što se tiče nas, političkih predstavnika iz Republike Srpske, mi eventualno možemo pomoći dobrim namjerama i apelom da kolege iz FBiH putem kompromisa napokon dođu do rješenja u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima", rekao je Bosić.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar izrazio je nadu da će na sastanku u Mostaru biti potpisan "dokument na nivou dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a". 

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da će sastanak čiji je početak zakazan za 12.00 sati biti održan u sjedištu ove stranke. 
Kamermani i fotografi mogu uzeti uvodne kadrove sa sastanka, dok konferencija za novinare predsjednika HDZ BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a počinje u 13.15 sati i trajat će do 13.45 sati. 

Radio-televizija Republike Srpske direktno će prenositi sastanak i konferenciju za novinare stranačkih lidera. U  14.00 sati RTRS će prenositi specijalnu TV debatu Dragana Čovića, Bože Ljubića, Milorada Dodika i Mladena Bosića koja će biti emitovana iz zgrade Doma HDZ-a BiH u Mostaru, navodi se u saopštenju.